Acasă Politic Bucureşti: Ponta: „Nu orice fel de procuror” ii poate ancheta pe senatori

Bucureşti: Ponta: „Nu orice fel de procuror” ii poate ancheta pe senatori

DISTRIBUIȚI

 – 136176 – 20042015 – Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca, in opinia sa, „nu orice fel de procuror” ii poate ancheta pe senatori si a apreciat ca, desi initial el s-a opus propunerii ca procurorii sa fie scosi din categoria magistratilor, o astfel de propunere ar avea in prezent sustinere in Parlament, potrivit Hotnews.ro.

Ponta a declarat, la inceputul Biroului Permanent National al PSD, ca a avut, la Cotroceni, o discutie „mai putin formala” cu presedintele Klaus Iohannis despre ordinea constitutionala in Romania si despre faptul ca in stat trebuie sa existe trei puteri -juridica, legislativa si executiva- care trebuie sa se respecte, cu asigurarea independentei.

Solicitat de ziaristi, dupa reuniunea BPN, sa dea mai multe detalii despre convorbirea cu presedintele, Ponta a aratat ca, in discutia privind respectul dintre cele trei puteri, avea in vedere un singur caz, despre care crede ca si presedintele a fost de acord.

Ponta a subliniat ca intre cele trei puteri trebuie sa existe un anumit tip de comunicare, sustinand ca orice membru al Guvernului se adreseaza Parlamentului prin prim-ministru, care semneaza inclusiv raspunsuri interpelari, si in mod asemenator presedintele tarii se adreseaza direct Parlamentului si nu prin intermediari.

ponta„Asa incat, relatiile intre justitie trebuie facute prin procurorul general, eventual ministrul Justitiei. Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simt”,a declarat Ponta in acest context.

El a adaugat ca nu a criticat in niciun fel cererea venita din partea justitiei, ci modul in care a fost facuta.

Solicitat sa comentze propunerile parlamentarilor privind eliminarea procurorilor din categoria magistratilor, Ponta a aratat ca o astfel de propunere ar avea sustinere.

„A fost o propunere a colegilor de la PNL, in 2013, la discutia pentru revizuirea Constitutiei au propus acest lucru. Eu atunci m-am opus. Poate ca am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat ca trebuie sa ramana magistrati. Acum, daca PNL, isi mai sustine propunerea, din ce am discutat cu ceilalti colegi din comisie, cred ca va avea sprijin. Doar sa nu se fi razgandit PNL”, a declarat Ponta.

Ponta afirmase anterior ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei ca cererea „unui procuror DNA” catre Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Sova, incalca regulile de procedura si respectul intre institutii, iar ministrul l-a asigurat ca va vorbi cu procurorul general.

„Exista situatii in care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, cand a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus sa-i ancheteze pe senatori cum au votat, ca ministrii nu se adreseaza Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Presedintele Iohannis, daca se adreseaza Parlamentului, o face sub semnatura, nu pune un consilier sau un portar. „Vezi ca e o incalcare grava a unei reguli de procedura, care de fapt inseamna respect intre institutii” si mi-a zis ca o sa vorbeasca cu procurorul general si o sa-i spuna, nu public. Aici e vorba de respect intre institutii. Senatorii nu sunt angajatii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajatii Senatului”, a spus Ponta la Antena 3.

La remarca moderatorului ca au existat intrebari legate de motivul pentru care ministrul Justitiei nu intervine in cazul unor probleme ale justitiei, premierul a raspuns ca nu vrea sa se interpreteze ca Guvernul vrea sa controleze activitatea justitiei. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.