Acasă Uncategorized Bucuresti: Vâlcov rămâne în arest

Bucuresti: Vâlcov rămâne în arest

DISTRIBUIȚI

 A general view shows an empty Palestinian parliament in the West Bank city of Ramallah– 136162 – 20042015 – Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov rămâne în arest preventive, după ce judecătorii au respins luni, definitive, contestaţia fostului demnitar împotriva deciziei prin care i-a fost respinsă cererea de înlocuire a arestării preventive. Completul de divergenţă, format după ce cei doi magistraţi de drepturi şi libertăţi de la Instanţa Supremă nu s-au pus de acord în luare unei decizii în privinţa eliberării lui Darius Vâlcov, a decis să respingă contestaţia parlamentarului considerând că acesta trebuie să fie cercetat în continuare în arest.

În completul de judecată ce a analizat contestaţia parlamentarului a intrat un al treilea judecător pentru ca decizia să fie luată cu majoritate.

Darius Vâlcov a fost fost arestat preventiv, pe 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Iniţial, acesta fusese plasat în arest la domiciliu.

Senatorul este suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi.

Fostul ministru a încercat, potrivit unor surse judiciare, să semneze cu anchetatorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, însă, acesta a fost refuzat de procurori.

Asta chiar dacă Vâlcov a recunoscut în faţa procurorilor o parte din acuzaţiile care i se aduc, inclusiv că a primit 1,5 milioane de euro mită.

Procurorii au găsit 101 tablouri care i-ar aparţine şi pe care le-a dat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele lui Vâlcov. Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor.

Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.

Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.

Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative.

Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc.

Numai în 2013, Darius Vâlcov ar fi investit peste un milion de lei (peste 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

Tablourile, în custodia Muzeului Naţional de Artă a României

Potrivit MNAR, cele 125 de opere de artă confiscate de la Darius Vâlcov se află în acest moment în custodia instituţiei, ele urmând a fi evaluate de către un expert independent.

„În conformitate cu prevederile legale şi având în vedere dispoziţia Parchetului, Muzeul Naţional de Artă al României a preluat în custodie de la Direcţia Naţională Anticorupţie un număr de 125 de obiecte de artă care au fost sechestrate de Parchet în dosarul domnului Darius Vâlcov”, informează instituţia muzeală.

 De asemena, sursa citată arată că toate obiectele au fost sigilate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi vor fi ţinute la dispoziţia acesteia pe tot parcursul cercetărilor, bunurile urmând a fi expertizate şi evaluate de un expert independent, care va fi desemnat de unitatea de parchet.  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.