Acasă Externe CEDO: Rusia, obligată să plătească 40.000 de euro familiei unui tânăr din...

CEDO: Rusia, obligată să plătească 40.000 de euro familiei unui tânăr din Rep. Moldova, ucis în 2012

DISTRIBUIȚI

 136214 – 21042015 – CEDO a condamnat, astăzi, Federaţia Rusă să plătească 40.000 de euro familiei unui tânăr din Republica Moldova care a fost ucis în 2012 de un militar rus, transmite Radio Români Actualităţi. Tânărul încerca să traverseze un pod de pe Nistru. Vadim Pisari a fost împuşcat în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012, după ce a refuzat să oprească la somaţia militarilor ruşi din forţele de menţinere a păcii amplasate în zona de demarcaţie dintre teritoriul controlat de Chişinău şi regiunea separatistă transnistreană.

Podul este traversat frecvent de persoane care locuiesc în zonă.

Militarul care l-a ucis pe Vladimir Pisari a fost transferat şi, ulterior, achitat de autorităţile ţării sale.

Acest caz, la fel ca şi cel care a avut loc în ianuarie, în Armenia, unde o familie întreagă a fost ucisă de un militar rus readuce în discuţii prezenţa militară rusească în zonele de conflict din fostele republici sovietice – susţine avocatul Alexandru Postică.

„Aşa-numitul statut de pacificator vedem că eşuează, deci soldaţii ruşi nu pot fi consideraţi ca pacificatori, nu se cunoaşte care e scopul aflării lor pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, vedem că este un factor destabilizator şi aceasta ne demonstrează şi situaţia recentă din Armenia”, a spus Alexandru Postică.

Tot astăzi, are loc o reuniune neoficială pe marginea conflictului transnistrean în formatul 5 + 2, care se desfăşoară la Viena.

Este prima întrevedere în acest format, după o pauză de peste jumătate de an, la care va fi discutată posibilitatea reluării negocierilor între Chişinău şi Tiraspol.

Formatul de negocieri 5 + 2 inlcude Chişinăul şi Tiraspolul, ca părţi implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE, ca mediatori, şi Uniunea Europeană şi SUA, ca observatori. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.