Acasă Cultura/Media Germania: Marele romanist Hariton Tiktin, omagiat la Leipzig prin grija ICR Berlin

Germania: Marele romanist Hariton Tiktin, omagiat la Leipzig prin grija ICR Berlin

DISTRIBUIȚI

icr136109 – 16042015 – Pe 17 aprilie 2015, ICR Berlin aduce în atenţia publicului german personalitatea şi activitatea lui Heimann Hariton Tiktin, nume de referinţă – unul din primele – pentru studiul şi promovarea în mod organizat a limbii române în Germania, membru al Academiei Române. Manifestarea va avea loc la orele 11.00, fiind găzduită de Biblioteca Albertina a Universităţii din Leipzig. Cu acest prilej va fi susţinut referatul „Un doctor din Leipzig revoluţionează lexicografia românească: Hariton Tiktin şi Dicţionarul său Român-German”, de către prof. univ. dr. Klaus Bochmann, profesor emerit pentru limbi romanice din cadrul Institutului de Romanistică al Universităţii Leipzig.

Alegerea Universităţii din Leipzig drept spaţiu de desfăşurare a simpozionului dedicat lui Hariton Tiktin se impune de la sine, dată fiind cultivarea de-a lungul timpului a memoriei eruditului romanist de către catedra de Românistică a respectivei Universităţi. Readucerea acestuia în atenţia publicului, a mediului academic german şi a studenţilor reprezintă un element important de evidenţiere a popularităţii limbii române în cadrul Universităţii din Leipzig, aici fiind inaugurată una din primele catedre de limba română din Germania, în anul 1893, catedră care a funcţionat fără discontinuităţi până în prezent.

Hariton Tiktin (1850 – 1936)  a fost unul dintre cei mai mari romanişti şi erudiţi ai limbii române din vremea sa, înfiinţând Seminarul  Lingvistic Român la Universitatea Humboldt din Berlin, seminar sponsorizat de către România drept primă instituţie academică de studiere a limbii române din lume. De asemenea, Tiktin este autorul celui mai cuprinzător şi fundamentat dicţionar român-german, elaborat între 1896 – 1926. A obţinut titlul de doctor în filozofie lingvistică la Universitatea din Leipzig, cu teza „Studiu de filologie română”.

Prof. univ. dr. Klaus Bochmann este profesor emerit pentru limbi romanice din cadrul Institutului de Romanistică al Universităţii Leipzig, fiind, de asemenea, doctor honoris causa al Universităţii din Alba Iulia şi al Universităţii de Stat din Chişinău. A studiat limbile romanice la Universitatea din Leipzig, în perioada 1957 – 1962, urmând un stagiu la Universitatea Bucureşti, în perioada 1960 – 1961, înc adrul căruia a studiat cu Ioregu Iordan, Alexandru Rossetti şi Boris Cazacu. A obţinut titlul de doctor în anul 1967 cu teza „Contribuţii la filozofia lui Nicolae Bălcescu” (magna cum laude). Este profesor de limba română la Universitatea din Leipzig din anul 1978, fiind unul din cei mai activi promotori ai limbii române în Germania. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.