Acasă Economie Proiectul de aviz „Oportunități de utilizare eficientă a resurselor în sectorul clădirilor...

Proiectul de aviz „Oportunități de utilizare eficientă a resurselor în sectorul clădirilor adoptat Comitetul Regiunilor

DISTRIBUIȚI

136148 – 17042015 – Comitetul Regiunilor (CoR), în cadrul sedinței plenare desfășurată pe data de 17 aprilie 2015, la Bruxelles, a adoptat proiectul de aviz „Oportunități de utilizare eficientă a resurselor în sectorul clădirilor”, propus și realizat de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și membru CoR.

În prelegerea sa, Borboly Csaba a arătat că utilizarea eficientă a resurselor în sectorul clădirilor este o tematică de relevanță globală și generală, având în vedere consumul uriaș de materii prime și energie, pe care le necesită acest sector și impactul asupra mediului exercitat de acesta. „Comunicarea Comisiei Europene are ca scop stabilirea unui sistem de indicatori comuni, ușor de folosit, care vor contribui la o înțelegere mai bună și mai detaliată a ceea ce reprezintă construcția sustenabilă, atât din punct de vedere economic, cât și de protecția mediului”. De asemenea, Borboly Csaba a subliniat, că în realizarea acestor demersuri, un rol important îl au autoritățile publice locale și regionale, prin rolul lor de planificare, autorizare și de management al deșeurilor.

În realizarea proiectului de aviz, președintele consiliului județean a purtat numeroase discuții cu arhitecți locali și regionali, specialiști în planificare teritorială, cu direcțiile generale ale Comisiei Europene, respectiv cu reprezentanții EUREAU (Federația Europeană a Asociațiilor Nașionale de Furnizare a Apei), Glass for Europe și CIBSE (Cartelul Institutului Inginerilor instalatori).

Proiectul de aviz parcurge toate aspectele și ciclul de viață al construcțiilor, de la aspecte privind oportunități în utilizarea materiilor prime, aspecte ale eficienței energetice a clădirilor, managementul deșeurilor, posibilități de reutilizare sau demolare. De asemenea, au fost prezentate în proiectul de aviz, bunele practici locale și metodele inovative care pot fi transferate și în alte regiuni europene. Un accent important a fost pus pe materiale și tehnicile de construcții tradiționale, președintele consiliului județean subliniind faptul că acestea, combinate cu tehnologii moderne, pot avea o eficiență mai ridicată în raport cu impactul asupra mediului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.