Acasă Externe Viena: Se cere legislaţie europeană care să facă distincţie între capitale şi...

Viena: Se cere legislaţie europeană care să facă distincţie între capitale şi restul oraşelor

DISTRIBUIȚI

136213 – 21042015 – Primarul general  al Capitalei, Sorin Oprescu, se afla in perioada 20-21 aprilie, in vizita oficiala la Viena, la invitatia omologului sau, Michael Haupl, pentru a participa la Reuniunea Primarilor Capitalelor Europene din statele membre UE cu Comisarul European pentru Dezvoltare Regionala si Politici Urbane, Corina Cretu. 

Reuniunea, gazduita de primarul Vienei, este a patra de acest gen si face parte din dialogul structural initiat in urma cu trei ani de fostul detinator al portofoliului, Comisarul European, Johannes Hahn, potrivit unui comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti.

Participantii, intre care s-au regasit primarii din Amsterdam, Atena, Bratislava, Ljubliana, Luxembourg, Roma, Sofia, Talin si Zagreb, au remarcat in marea lor majoritate importanta si rolul determinant al capitalelor, atat la nivelul tarilor lor, cat si la nivel european, subliniind  necesitatea cresterii rolului acestora in procesul decizional, fie ca este vorba de investitii publice, de parteneriate sau de directii noi de dezvoltare.

In alocutiunea sa, primarul Vienei a tinut sa sublinieze nevoia de imbunatatire a cadrului legal aferent oraselor-capitala, remarcand ca „reguli mai bune, inseamna in primul rand reguli mai putine, asa incat Guvernele si Comisia Europeana trebuie sa inteleaga ca putem administra mai bine si mai eficient in favoarea cetatenilor nostri, numai printr-o legislatie imbunatatita”.

In cadrul interventiei sale, Sorin Oprescu s-a referit la necesitatea elaborarii unui pachet legislativ puternic si coerent care sa distinga intre capitale si alte orase, ca parte a unei strategii de dezvoltare urbana, integrata si durabila.

„Capitalele si Europa au nevoie de o legislatie flexibila care sa le permita sa faca fata dinamicii societatii actuale, dar mai ales concurentei altor zone de pe glob. Asupra capitalelor este exercitata cea mai mare presiune, de la ele sunt asteptate solutiile, dar tot ele sunt si cele mai ingradite. Regulile sunt bune, ele dau predictibilitate unui sistem, insa atunci cand regula devine regula, creativitatea, viteza de reactie, flexibilitatea si multe altele dispar, in favoarea unei birocratii excesive” a declarat primarul general.

„Nu este posibil si nici normal sa ni se ceara sa fim vectori de dezvoltare si, totodata, sa ni se limiteze libertatea de miscare sau optiunile de colaborare”, a remarcat la randul sau, Ignazio Marino, primarul Romei.

Comisarul pentru Dezvoltare Regionala si Politici Urbane a dorit sa confirme determinarea actualei Comisii Europene de a continua si dezvolta dialogul cu primarii capitalelor europene, in cadrul Agendei Urbane.

„Urmatorii 5 ani reprezinta cea mai mare oportunitate de pana in prezent pentru dezvoltarea regionala si cresterea gradului de coeziune la nivelul diverselor regiuni ale Europei. Astazi ne aflam intr-un moment unic in ultimii 20 de ani, fiind mai aproape decat oricand de obtinerea unui acord privind Agenda Urbana. Imi doresc sa fiu un partener al dumneavoastra, asa incat astept propunerile concrete ce vor izvori din concluziile reuninii de astazi. Totodata, sper sa ne revedem la inceputul lunii iunie, la Bruxelles, la Forumul Oraselor (CITIES Forum)” a declarat Corina Cretu.

La finalul reuniunii, participantii au adoptat in unanimitate declaratia de la Viena „O Voce Puternica in Europa”, cuprinzand un set de 10 masuri vizand buna guvernare si dezvoltarea ulterioara a politicilor urbane la nivel european (atasat). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.