Acasă Externe Albania: Premierul Ponta la Summit-ul SEECP

Albania: Premierul Ponta la Summit-ul SEECP

DISTRIBUIȚI

137007 – 26052015 – Prim-ministrul Victor Ponta participă astăzi, la Tirana, la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), la  nivel de şefi de state şi guverne. Prim-ministrul va fi însoțit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Albania exercită în prezent Preşedinţia-în-exerciţiu (PiE SEECP), preluată de la România cu ocazia Summit-ului SEECP care s-a desfăşurat la Bucureşti, la 25 iunie 2014. România este depozitarul Cartei SEECP şi, în prezent, face parte din Troica SEECP, alături de Albania şi Bulgaria.

Principalele teme pe agenda reuniunii vor viza evoluțiile în plan regional și  perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest. Cu ocazia reuniunii se va adopta declarația politică a Summit-ului SEECP.

În cadrul summit-ului, premierul Victor Ponta va sublinia importanța acordată de România consolidării procesului de cooperare regională, care are o semnificație deosebită mai ales în contextul evoluțiilor politice din vecinătate, și va reafirma susținerea pentru continuarea procesului de extindere a UE, pe baza îndeplinirii criteriilor de aderare.

România s-a manifestat activ în susținerea deschisă a importanței şi relevanței acestui for regional de dialog politic, care constituie principala voce a regiunii pentru exprimarea aspirațiilor europene şi euro-atlantice ale participanților săi.

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est este forul politic cel mai important din regiune, la care participă Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia, precum şi Kosovo (în conformitate cu prevederile declarației comune SEECP a şefilor de stat, Bucureşti, 25 iunie 2014), se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.