Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a României

Bruxelles: Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a României

DISTRIBUIȚI

 136536– 05052015  – Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie, conform previziunilor de primavara publicate marti de Executivul comunitar. „Cresterea economica in Romania este prognozata sa ramana robusta in 2015 si in 2016, sustinuta de consumul privat solid si redresarea investitiilor. Inflatia ar urma sa scada semnificativ in 2015 si sa ramana la un nivel scazut, iar procesul de consolidare fiscala s-ar putea schimba in 2016″, se arata in raportul Comisiei Europene, potrivit Ziare.com.

In acest an, cresterea PIB-ului va ramane robusta si peste potential, la 2,8%, in principal datorita consumului privat si a investitiilor. Accelerarea cererii pe plan intern, sprijinita de reducerea taxarii indirecte, precum si de mediul extern ar urma sa majoreze avansul economiei la 3,3% in 2016.

Executivul comunitar estimeaza ca increderea consumatorilor, aflata la un nivel ridicat, asteptata crestere a salariilor, reducerea TVA la alimente, perspectiva mai favorabila a pietei muncii si inflatia scazuta vor majora veniturile de care beneficiaza gospodariile.

Investitiile private vor continua probabil sa creasca in 2015 si 2016, datorita costurilor de imprumut mai scazute, a perspectivelor robuste de crestere si a increderii ridicate in economie. Si investitiile publice sunt asteptate sa creasca in 2015 datorita sporirii absorbtiei fondurilor UE, inainte de un declin in 2016.

Exporturile ar urma sa continue sa creasca in 2015 si 2016, dar intr-un ritm mai lent, in timp ce majorarea cererii interne stimuleaza cresterea importurilor. Deficitul de cont curent va creste in 2015 si 2016, din cauza importurilor mai ridicate. Si inflatia ar urma sa scada la nivelul record de 0,2% in acest an, dar ar urma sa creasca anul viitor.

Comisia Europeana se asteapta ca rata somajului sa scada la 6,6% in 2015 si 6,4% in 2016, iar datoria guvernamentala ar urma sa creasca la 10,1% din PIB anul acesta si la 42,4% din PIB. Deficitul bugetar va ajunge la 1,6 din PIB anul acesta si la 3,5% din PIB anul viitor, in urma adoptarii noului Cod Fiscal, avertizeaza Comisia Europeana.

Uniunea Europeana ar urma sa inregistreze o crestere economica de 1,8% anul acesta, fata de 1,7% estimat anterior, urmand ca in 2016 sa avanseze pana la 2,1%. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.