Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Victor Boştinaru: „Libia a devenit o criză majoră pentru întreaga regiune”

Bruxelles: Victor Boştinaru: „Libia a devenit o criză majoră pentru întreaga regiune”

DISTRIBUIȚI

 137149  – 29052015 – Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a prezidat joi secţiunea dedicată sprijinului Uniunii Europene pentru tranziţia libiană din cadrul conferinţei Grupului S&D „Libia: drumul spre guvernare şi stabilitate”. Conferinţa i-a avut la prezidiu pe Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Vicepreşedinta Comisiei Europene, Federica Mogherini, Reprezentantul Special şi şeful Misiunii de asistenţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Libia (UNSMIL), Bernadino Leon, Fostul viceprim-ministru libian, Mostafa Abushagur, Judecătoarea de la Curtea de Apel din Benghazy şi reprezentantul societăţii civile şi a drepturilor femeilor, Naeima Gebril şi unul dintre participanţii independenţi în cadrul dialogului politic libian, Hisham Al-Windi.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Dezbaterea de astăzi asupra situaţiei Libiei este atât de importantă pentru că a devenit o criză majoră nu doar pentru poporul libian, ci şi pentru întreaga regiune şi Europa. De asemenea, criza din Libia vine într-un moment în care Europa este deja este angajată într-un efort de stabilizare a regiunii şi luptă pentru rezolvarea acestor probleme grave la toate nivelele. Este deja târziu şi există probleme în a redresa situaţia. Putem chiar ajunge să vedem disoluţia completă a statului libian, cu toate consecinţele pentru poporul libian dar şi pentru continentul european. De aceea Europa este aici şi încearcă să-şi îndeplinească rolul pe care l-a mai jucat şi în trecut. Este important că Uniunea Europeană, prin Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, a înaintat o nouă strategie pentru administrarea migraţiei din Marea Mediterană. Europa are un rol important şi în sprijinirea procesului de construcţie şi re-construcţie a instituţiilor statului libian. În egală măsură, Europa, prin politica sa de vecinătate, are un interes în stabilizarea Libiei, ştiind că alături de contribuţia sa şi a celorlalte state, poate remedia situaţia. Prioritatea însă rămâne împiedicarea transformării Libiei într-o nouă fortăreaţă a Statului Islamic” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Vicepreşedinta Comisiei Europene, Federica Mogherini a subliniat faptul că acesta este un moment crucial pentru Libia: „După luni de dialog dificil, la nivele diferite şi pe linii diferite, avem posibilitatea unui rezultat. După atâtea luni de dialog şi negocieri, am un mesaj de transmis. Din partea libiană trebuie să obţinem rezultate, pentru poporul libian, nu pentru cel european. Da, este o criză europeană şi globală, dar este în primul rând o criză a Libiei şi este responsabilitatea lor de a o gestiona. Pentru mine, cel mai important este să avem un proces de tranziţie. Avem însă această tranziţie în următoarele săptămâni, zile? Aceasta este o întrebare la care Uniunea Europeană nu are un răspuns. Noi, ca Uniune de 28 de state membre, am susţinut în mod concret procesul de dialog care s-a purtat în aceste luni. Uniunea s-a pregătit în aceste luni pentru punctul de pornire al Libiei.” – PROMPT MEDIA

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.