Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Adrian Cioroianu – aviz favorabil pentru postul de delegat la UNESCO

Bucureşti: Adrian Cioroianu – aviz favorabil pentru postul de delegat la UNESCO

DISTRIBUIȚI

137034  – 26052015 – Adrian Cioroianu a primit, marţi, aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, el afirmând, la audieri, că eşecul înscrierii ansamblului Brâncuşi de la Târgu-Jiu pe lista UNESCO a fost provocat de maniera neglijentă în a alcătui dosarele, potrivit Digi24.

Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a lui Adrian Cioroianu pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO.

Adrian Cioroianu le-a spus parlamentarilor că, pe de o parte, un ambasador la UNESCO are o poziţie provilegiată în relaţia cu instituţiile din România, pentru că există o comisie naţională UNESCO în cadrul Ministerului Educaţiei, în Parlament există o comisie pentru relaţiile cu UNESCO, iar la Universitatea Bucureşti există o catedră UNESCO, dar pe de altă parte a atras atenţia că agenţia ar putea să aibă în prezent alte priorităţi în afara Europei.

El a estimat că UNESCO „nu va fi foarte mult focalizată pe continentul european” în condiţiile în care multe situri culturale şi istorice din Irak şi Siria „sunt puse în pericol de acest flagel pe care-l reprezintă fundamentalismul religios”.

„Următorii ani vor fi dedicaţi acestor spaţii. Asta nu înseamnă că România nu trebuie să-şi continue campania pe care a avut-o (…) Voi putea analiza toate dosarele pe care România le are în lucru şi este în intenţia mea – şi o consider o prioritate – de a continua toate iniţiativele bune, pozitive, în interesul naţional care sunt în lucru”, a spus Cioroianu.

Întrebat de parlamentari despre posibilitarea înscrierii mai multor situri româneşti pe lista UNESCO, el a avertizat că, deşi există mai multe propuneri în acest din partea statului român, că nu se va putea obţine protejarea pe lista UNESCO a unor astfel de situri „dacă nu vom garanta în primul rând înscrierea lor pe lista naţională a interesului faţă de cultură, faţă de bogăţiile naturale”.

În ceea ce priveşte eşecul în privinţa înscrierii pe lista UNESCO a ansamblului Brâncuşi de la Târgu-Jiu, Adrian Cioroianu a spus că, în opinia sa, „una dintre cauzele principale ale insuccesului a fost maniera poate puţin neglijentă în a alcătui dosarele”.

„Noi nu-l vom putea înscrie ca patrimoniu UNESCO pe Constantin Brâncuşi, este de la sine înţeles că acest uriaş creator şi artist este o valoare pe care noi o împărţim cu unul dintre principalii noştri parteneri Franţa (…) dar acele lucrări de la Târgu-Jiu cred că merită în continuare să fie înscrise ca ansamblu”, a precizat Cioroianu.

Referitor la înscrierea unor mănăstiri sau a centrului Sibiului pe lista UNESCO, el a declarat că ar trebui lucrat mai bine la dosare, „să le facem mai competitive”.

Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu, în perioada 5 aprilie 2007 – 15 aprilie 2008.

El este autor al mai multor volume, între care „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (2005) şi „Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială” (2009). Născut în 1967, la Craiova, este doctor în Istorie al Universităţii Laval din Québec, Canada, şi al Universităţii Bucureşti. Specializat în Istoria Contemporană a României, lucrează din 1993 în Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (în prezent profesor şi decan), unde susţine cursuri de istorie a regimului comunist din România şi de istorie a Rusiei postsovietice. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.