Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București:  Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională, în privinţa bacşişului

București:  Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională, în privinţa bacşişului

DISTRIBUIȚI
Avocatul_Poporului

136787 – 15052015 – Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constituţională, în privinţa ordonanţei de urgenţă 8/2015 care reglementează, printre altele, şi fiscalizarea bacşişului. Potrivit Avocatului Poporului, actul normativ contravine, în integralitatea lui, prevederilor Constituţiei. Primul motiv ar fi că Guvernul nu putea face o astfel de reglementare prin OUG. 

            Prima prevedere din ordonanţă contestată de Avocatul Poporului se referă la amenzile primite de agenţii economici în cazul neemiterii bonurilor fiscale pentru serviciile prestate sau pentru bacşişuri, în condiţiile în care actul normativ prevede că sumele nu vor fi restituite chiar dacă procesul verbal de contravenţie este desfiinţat de instanţă, notează Gândul.

Este vorba de articolul care prevede că :  „În situaţiile prevăzute la pct. (VII), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi nu se restituie, în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei„.

Prin urmare, pe de-o parte, operatorul economic, în exercitarea dreptului de acces liber la justiţie nu poate solicita recuperarea sumei de bani achitate, iar pe de altă parte, instanţa de judecată este împiedicată de dispoziţiile criticate să repună în situaţia anterioară constatării măsurii contravenţionale, deşi procesul verbal de contravenţie poate fi anulat sub aspectul legalităţii. (…) În aceste condiţii, dreptul oricărei persoane de a se adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor , a libertăţilor şi a intereselor sale legitime devine teoretic şi iluzoriu, cu atât mai mult cu cât dispoziţiile art. 52 din Constituţie recunosc dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ de a obţine recunoaşterea dreptului legitim sau a interesului pretins , anularea actului şi repararea pagubei”, se arată în sesizarea Avocatului Poporului. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.