Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Blocaje în sistemul de validare a cardurilor de sănătate. In unele...

Bucureşti: Blocaje în sistemul de validare a cardurilor de sănătate. In unele situatii sistemul nu functioneaza ”a priori”

DISTRIBUIȚI

136490 – 04052015 –  Sistemul de validare a cardurilor de sanatate pare sa aiba probleme, existand sute de mii de romani care nu au primit cardul de sanatate sau situatii, la fel de numeroase, in care cardurile nu au fost activate. Medicii invoca ritmul lent de raspuns al sistemului informatic si blocajul din system.

„Se blocheza minute bune. Lucram cu intarzieri. 20-30 de minute dureaza sa inregistram o reteta. (…) Este inuman ce ni se intampla. Sistemul functioneaza foarte greu”, a spus Mariana Parcalabu, presedinte al patronatului Medicilor de Familie.

In schimb, presedinte CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat ca nu exista niciun sistem de citire a cardurilor blocat in tara.

„Cel putin in momentul de fata, nu exista sistem blocat. Sistemul nu s-a blocat, poate reactioneaza mai greu, fiind accesat de multi furnizori odata, dar nu s-a blocat. Introduci cardul in cititor si iti da consultatia. In fiecare zi rezolvam sesizarile de la furnizari. Si o sa mergem in cabinetele medicilor de familie, sa vedem ce se intampla, de ce s-a blocat. (…) N-a intrat toata lumea in posesia cardului, dar va intra. Sunt putini cei care n-au intrat in posesia cardului, sub 3%”, a spus Ciurchea, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.

Joi, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au recunoscut ca exista probleme de functionare a sistemului cardului de sanatate. Problema care este intalnita cel mai des este la furnizorii de servicii medicale, care folosesc alt soft decat cel pe care CNAS l-a pus gratuit la dispozitie.

Ceea ce nimeni nu pare sa vrea sa spun este ca exista situatii in care pacientilor li se comunica inca de la intrarea in cabinet ca sistemul este blocat, fara insa sa se mai verifice acest lucru si in fata pacientilor.

Chiar daca la nivel declarative mediccii de familie sustin folosirea cardului de sanatate si a dosarului electronic al pacientului, in realitate, informal, se discuta despre faptul ca folosirea cardului de sanatate va monitoria strict prezenta acientilor in cabinet, timpul acordat fiecaruia in parte, cee ace nu va mai permite realizarea ”concomitenta”  trei, patru ”consultatii”.

Daca medicii de familie nu valideaza cardurile de sanatate, pacientii nu au acces nici la serviciile medicale ale medicilor specialisti. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.