Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Experţi antidrog din Rep. Moldova, în vizită de lucru în România

Bucureşti: Experţi antidrog din Rep. Moldova, în vizită de lucru în România

DISTRIBUIȚI

137062  – 27052015 – În perioada 25 – 27 mai a. c., Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a primit, în vizită de studiu, o delegaţie din Rep. Moldova din cadrul Observatorului Naţional de Droguri şi Toxicomanii, în vederea dezvoltării capacităţilor de monitorizare şi analiză a indicatorilor pe boli infecţioase.

Vizita a avut loc cu suportul Observatorului European de Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA), în contextul lansării proiectului de cooperare între Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri şi ţările din Estul Europei, potrivit unui comunicat al ANA.

Delegaţia moldoveană a avut în componenţă patru experţi din cadrul Centrului Naţional de Sănătate din Republica Moldova, Direcţiei de Medicină Legală, Centrului Naţional de Tratament şi Prevenire şi Centrului Dispensar Narcotice, interesaţi de cunoaşterea celor mai bune practici în analiza şi monitorizarea indicatorilor: „Bolile infecţioase asociate consumului de droguri”, „Cererea de tratament”, „Mortalitatea asociată consumului de droguri”.

Obiectivul vizitei de studiu a constat în oferirea unei imagini a cadrului juridic privind prevenirea şi tratamentul dependenţei de droguri în România, cadrul instituţional şi serviciile pentru reducerea cererii de droguri, dar şi rolul serviciilor de îngrijire în domeniul adicţiei.

Luni, 25 mai a.c., a avut loc, la sediul ANA, prima întrevedere dintre directorul Agenţiei, chestor de poliţie Sorin Oprea, şi cei patru reprezentanţi moldoveni.

Pe parcursul întâlnirii, directorul ANA a prezentat un scurt istoric al Agenţiei, misiunea şi viziunea instituţiei, documentele programatice în domeniu: Strategia Naţională Antidrog 2013-2020, Planul de Acţiune pentru perioada 2013 – 2016, precum şi Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România, dar şi structura şi rolul ANA în coordonarea problematicii drogurilor la nivel naţional.

De asemenea, cu această ocazie, directorul Agenţiei şi-a exprimat mulţumirea pentru nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, privilegiate, dintre România şi Republica Moldova, inclusiv în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri.

La rândul lor, membrii delegaţiei moldovene au prezentat, punctual, mecanismul privind problematica drogurilor din Republica Moldova.

În zilele de 26 şi 27 mai a.c., experţii moldoveni au efectuat vizite de lucru la: Institutul Naţional de Boli infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Laboratoarele de toxicologie medico-legală din Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, Laboratoarele de chimie judiciară din Departamentele Criminalistice ale Ministerului Afacerilor Interne (IGPR), Centrele pentru Asistenţa Integrată a Adicţiei (CAIA) ale ANA, dar şi la un Centru privat în domeniul dependenţilor de droguri, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.