Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Fiscul blochează accesul pe piaţă al firmelor cu comportament evazionist

Bucureşti: Fiscul blochează accesul pe piaţă al firmelor cu comportament evazionist

DISTRIBUIȚI

 137074  – 27052015  Informațiile din bazele de date ale aplicației care gestionează noua procedură de  înregistrare în scopuri de TVA (intrată în vigoare începând cu luna februarie 2015) confirmă limitarea accesului pe piață a firmelor cu comportament evazionist și a persoanelor implicate în rețelele de fraudă sau cu un comportament fiscal anterior contrar prevederilor legale manifestat în mod repetat, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Adsministrare Fiscală (ANAF).

În perioada februarie -aprilie a anului curent, 2.515 agenți economici nu au reușit să îndeplinească criteriile aplicației informatice, fiind excluși automat sau în urma  verificărilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) care au avut loc după ce aplicația informatică i-a situat în categoria de risc mediu.

Dintre aceștia, 2.111 reprezintă societăți nou înființate care au solicitat înregistrarea în scop de TVA, fiind respinși de aplicație sau în urma verificărilor DGAF. Totodată, 404 firme care desfășurau deja activitate economică nu au primit codul de TVA în urma operațiunii de reînregistrare.

ANAF subliniază că 1.063 de agenți economici încadrați la categoria de risc mediu au obținut aprobarea înscrierii în scop de TVA sau neanularea codului de TVA după interviul desfășurat conform procedurilor cu reprezentanții ANAF.

În perioada mai sus menționată, după implementarea noii proceduri, 4.527 de societăți  au fost înregistrate în scop de TVA atât de la înființare cît şi pe parcursul desfăşurării activităţii, comparativ cu 10.061 firme, în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o diminuare cu 55%.

Cum funcționează aplicația informatică pentru analiza de risc – În primul rând trebuie menționat că refuzul înregistrării în scop de TVA nu poate surveni în urma neîndeplinirii unui singur criteriu, ci a unui cumul de criterii.

Neîndeplinirea unui cumul de criterii situează solicitantul în grupa de risc mare sau  mediu, ceea ce conduce la eliminarea directă (risc mare) sau la parcurgerea unui interviu  cu reprezentanții ANAF (risc mediu) pentru a oferi lămuririle necesare.

Dintre cele mai importante criterii, a căror neîndeplinire conduce la refuzul înregistrării în  scop de TVA, exemplificăm: deținerea în prezent sau în trecut, de către administratorul  care solicită înregistrarea în scop de TVA, a calității de asociat sau administrator în societăți cu risc fiscal ridicat (cu obligații fiscale neachitate; care au fost declarate  inactive de Fisc, fără a fi reactivate ulterior; aflate în inactivitate temporară la registrul comerțului; lichidate sau radiate), dar și instabilitatea sediului social.

Fiecare criteriu are un punctaj diferit. Astfel, în unele cazuri, neîndeplinirea a două criterii cu punctaj mare duce la refuzul înregistrării în scop de TVA la fel ca în situația în  care solicitantul nu îndeplinește trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic per criteriu.

Exemplu: Cererea unui solicitant de înregistrare în scop de TVA a fost respinsă pentru că persoana  în cauză a făcut și făcea parte, la momentul depunerii cererii, din societăți care aveau obligații fiscale neachitate de aproximativ 500.000 euro şi, totodată, a făcut parte din trei societăți care aveau statutul de inactiv și din două societăți care au fost lichidate, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.