Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Medicii de familie, obligați și nu prea să asigure asistență medicală...

București: Medicii de familie, obligați și nu prea să asigure asistență medicală asiguratilor

DISTRIBUIȚI

136530 – 05052015  – Ministerul Sănătății atrage atenția, din nou, tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligați să acorde asistență medicală pacienților de pe listele lor. Atenționarea vine în urma unor sesizări venite din partea pacienților la minister, legate de atitudinea unor reprezentanți ai medicilor de familie care refuză acordarea asistenței medicale motivând blocarea sistemului informatic de preluare a cardului de sănătate. Ministrul Nicolae Bănicioiu cere medicilor de familie să dea dovadă de ”responsabilitate și profesionalism” și să respecte drepturile pacienților care sunt contribuabili la sistemul de sănătate. Implementarea sistemului prin cardul de sănătate nu trebuie să reprezinte un pretext pentru neacordarea serviciilor medicale la care pacienții au tot dreptul. ”Mai mult, atragem atenția medicilor de familie că sistemul de accesare a cardului național de sănătate este un proiect cunoscut de furnizorii din sistem încă din anul 2006, atunci când a fost introdus prin Legea 95/2006 privind reforma în sănătate. Așa cum toți furnizorii de servicii de sănătate au fost informați încă de la începutul anului, sistemul de accesare a cardului național de sănătate trebuia verificat și utilizat de către furnizori înainte de 1 mai 2015”. Bănicioiu cere cere reprezentanților caselor de asigurări de sănătate și direcțiilor de sănătate publică să verifice la toți furnizorii de servicii sesizările care vin din partea pacienților.

Medicii de familie se plâng în continuare că sistemul nu funcţionează, deși în multe cazuri acest aspect nu este adevărat. Raluca Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, spune că marți dimineața sistemul a mers acceptabil până la orele 10.00, după care ”se pare că este în comă profundă. Aşteptăm resuscitarea şi adaptarea sistemului la necesităţile reale. Un asemenea sistem complex nu se introduce pompieristic de la o zi la alta, fără să existe suficiente testări, fără să existe un pilot”.

Mulți medici de familie pun oamenii pe drumuri, refuzându-le validarea cardurilor de sănătate pe motiv că ”sistemul nu merge”. Aceștia nici măcar nu încearcă validarea cardurilor de sănătate, spunându-le asihuraților să vină ”altă dată”. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.