Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ministrul Energiei: “Răul a fost făcut”

Bucureşti: Ministrul Energiei: “Răul a fost făcut”

DISTRIBUIȚI

 136859 – 19052015 – Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că în privința sprijinului acordat de stat producției de energie regenerabilă „răul a fost făcut”, iar situația nu poate fi schimbată. În schimb, autoritățile pot încerca să corecteze efectele acelei decizii. „Când faci pe scară largă energie regenerabilă trebuie să ai sistemul care să îți țină spatele, de aceea ne ducem pe Tarnița. (…) Asta este situația, nu o putem schimba. Răul a fost făcut (…)”, a spus Andrei Gerea la o conferinţă pe teme de energie, potrivit Digi24.

Producția de energie regenerabilă este sprijinită de stat prin mecanismul certificatelor verzi. Acest sistem prevede că producătorii de energie verde primesc gratuit certificatele verzi. Producătorii vând aceste certificate furnizorilor de energie, obligați prin lege să le cumpere. După ce le cumpără, furnizorii includ costul de achiziție a certificatelor verzi în facturi. Astfel, factura plătită de toți consumatorii crește, iar energia verde este practic finanțată de populație și firme.

În urmă cu doi ani, Guvernul a observat, după ce mari companii consumatoare de energie au lansat ipoteza ieșirii de pe piață sau pe cea a reducerii producției, acuzând costurile ridicate ale energiei verzi, că sprijinul acordat cauzează dificultăți consumatorilor în ce privește plata facturilor. Din 2013 Guvernul a decis să reducă sprijinul acordat energiei verzi, ceea ce a nemulțumit investitorii în unități de producție a energiei regenerabile.

Una dintre soluțiile identificate de autorități pentru a stabiliza sistemul energetic, în contextul creșterii ponderii energiei verzi în consum din ultimii ani, a fost construcția hidrocentralei Tarnița, proiect gândit însă încă din perioada fostului regim comunist, al cărui rol este de a echilibra sistemul energetic.

Deși statul a încercat de mai multe ori să atragă investitori privați în proiectul Tarnița, încă nu a reușit să convingă pe nimeni. Drept urmare, statul a inclus în acționariatul Hidro Tarnița, compania de proiect creată pentru a derula investiția de 1,1 miliarde de euro de la Tarnița, câteva companii de stat. Aceste companii însă nu au capacitatea financiară de a susține proiectul.

Astfel, Gerea spune că tot ce poate statul să facă este să încurajeze diverse companii private să se implice în această investiție. „Nu putem face altceva decât să încurajăm investitorii să se uite la Tarnița. Avem discuții cu un grup din energie verde căruia i-am zis să privească în această direcție”, a spus ministrul Andrei Gerea. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.