Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Preşedintele va ataca modificarea Codului Penal la CCR

Bucureşti: Preşedintele va ataca modificarea Codului Penal la CCR

DISTRIBUIȚI

136802 – 18052015 – Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, intr-un interviu acordat teoleviziunii germane ARD, ca va ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) modificarile la Codul Penal, in cazul in care acestea vor fi adoptate in Parlament.

„Tentativele de modificare a legilor nu sunt deloc bune. Voi incerca sa ma exprim si public impotriva unor astfel de initiative. Sunt multe instrumente la indemana presedintelui pentru a pune capat unor astfel de actiuni sau de a le amana. Orice lege poate fi retrimisa de presedinte in Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, daca acest pas nu functioneaza, am si posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala. Ma gandesc foarte serios la aceasta posibilitate pentru ca nu vreau ca astfel de legi sa fie modificate in aceasta faza intensiva a luptei impotriva coruptiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Senatul a votat, luni, modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, astfel incat DNA va putea cere arestarea preventiva in baza unor „indicii temeinice”, nu a unor „suspiciuni rezonabile”, ca pana acum.

Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala – L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi „pentru” de plenul Senatului.

Amendamentul prevede ca alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, conform caruia „masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta “suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune”, se modifica astfel: „masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”

Potrivit initiatorilor, noua formulare este „mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia”.

Premierul Victor Ponta s-a aratat de acord cu modificarile facute de Senat, proiectul de lege urmand sa ajunga in curand si la Camera Deputatilor, decizionala. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.