Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Procurorii DNA, nemulţumiţi de modificarea Codului de Procedură Penală

Bucureşti: Procurorii DNA, nemulţumiţi de modificarea Codului de Procedură Penală

DISTRIBUIȚI

 136532 – 05052015  – DNA a transmis ca initiativa unui grup de zece deputati de modificare a Codului de Procedura Penala ar urma sa diminueze semnificativ eficienta institutiei, urmand totodata sa afecteze sever statutul procurorilor in sistem. „Cu referire la propunerea legislativa de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala initiata de mai multi deputati, Directia Nationala Anticoruptie considera ca adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar”, se arata intr-un comunicat al DNA.

De asemenea, se precizeaza ca institutia a formulat un punct de vedere pe care l-a transmis Ministerului Justitiei.

DNA arata ca „modificarea cadrului legislativ in regim de urgenta si in lipsa unor analize obiective care sa ateste o nevoie sociala imperioasa este nejustificata, avand in vedere ca noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul Romaniei, in urma unor dezbateri indelungate, care au implicat toate partile interesate”.

„Initiatorii fac trimitere in expunerea de motive la aparitia unor evenimente care necesita schimbarea politicii penale, fara insa ca acestea sa fie indicate. (…) Dispozitiile actuale protejeaza drepturile fundamentale ale persoanelor intr-o maniera care corespunde standardele CEDO astfel incat nu se justifica adoptarea unor noi standarde care nu au corespondent in traditia juridica romana sau in legislatiile altor state europene. Pe de alta parte, stabilirea unor reguli de procedura exclusiv pentru procuror, nu si pentru ceilalti participanti la procesul penal care exercita aceleasi atributii, este atipica si indica faptul ca propunerea urmareste limitarea capacitatii investigative a organelor de urmarire penala”, mai transmite institutia.

In continuare, DNA prezinta cele 13 modificari propuse de deputati la Codul de Procedura Penala si cele 6 modificari propuse la Codul Penal, alaturi de observatiile institutiei si de explicatia privind punerea in aplicare a acestor modificari. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.