Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ridicarea maşinilor, ilegală

Bucureşti: Ridicarea maşinilor, ilegală

DISTRIBUIȚI

 136999 – 25052015 – Maşinile parcate ilegal nu vor mai putea fi ridicate, a decis, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, instanţa supremă consideră că această măsură afectează dreptul de proprietate al cetățeanului. Sesizarea a fost făcută de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, ca recurs în interesul legii.  El a reclamat interpretarea dispoziţiilor unor OUG privind circulaţia pe drumurile publice, coroborate cu Legea Administraţiei Locale.

„Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2015”, se arată în decizia ÎCCJ.

Mai mult, conform deciziei ICCJ, consiliile locale nu mai pot hotărî ridicare mașinilor și încasarea unor sume de bani pentru staționări sau parcări ilegale deoarece instanța a hotărât că prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului ntr 195 /2002 care oferea această posibilitate administrațiilor locale este NELEGALĂ.

Cu alte cuvinte, reglementarea parcărilor ilegale trebuier făcută prin lege organică, de către Parlament, nu de consiliile locale, așa cum a stabilit Guvernul Năstase prin ordonanță de urgență.

Prin această decizie, administrațiile locale nu mai pot organiza licitații sau încredințări directe unor firme de casă pentru a ridica mașini și a încasa milioane de euro anual , în sectoarele Capitalei, spre exemplu. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.