Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: România, parte la noile prevederi ale Consiliului Europei privind prevenirea...

Bucureşti: România, parte la noile prevederi ale Consiliului Europei privind prevenirea terorismului

DISTRIBUIȚI

136569 – 06052015 –Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, negocierea Protocolului Adițional la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea terorismului, adoptată la Varșovia la 16 mai 2005.

Proiectul Protocolului Adițional are în vedere, în principal, incriminarea următoarelor fapte: participarea într-o asociere sau grup în scopuri teroriste; primirea de pregătire pentru terorism; deplasarea în străinătate în scopuri teroriste; finanțarea deplasării în străinătate în scopuri teroriste; organizarea sau facilitarea în orice alt mod a deplasării în străinătate în scopuri teroriste, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Faptele menționate sunt considerate de o gravitate deosebită, cu potențial să conducă la săvârșirea unor acte teroriste prevăzute de Convenția Consiliului Europei privind prevenirea terorismului. Includerea și definirea acestora în proiectul de Protocol Adițional au avut la bază atât Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr. 2178 (2014) privind amenințările la adresa păcii și securității cauzate de extremismul violent și combaterea fenomenului luptătorilor teroriști străini, cât și evaluările precedente realizate de Grupul Statelor Părți la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea terorismului.

Proiectul Protocolului Adițional conține, de asemenea, prevederi menite să ofere garanții că prin aplicarea dispozițiilor prin care sunt incriminate faptele menționate mai sus, vor fi respectate obligațiile din domeniul drepturilor omului, în special libera circulație, libertatea de expresie, libertatea de asociere și libertatea religioasă, astfel cum rezultă din tratatele internaționale relevante în domeniul drepturilor omului.

Potrivit calendarului avut în vedere de reprezentanții Consiliului Europei,  proiectul de Protocol Adițional va fi transmis Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, în vederea adoptării sale cu prilejul sesiunii ministeriale din 19 mai 2015, dată la care va fi deschis spre semnare.

România a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea terorismului, adoptata la Varsovia la 16 mai 2005, prin Legea nr 411/2006. Convenția a intrat în vigoare la 1 iunie 2007.

În ultimii ani au fost intensificate în plan internațional eforturile de combatere a acestui fenomen. În acest sens, la 24 septembrie 2014 a fost adoptată în unanimitate Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr.2178 privind amenințările la adresa păcii și securității cauzate de extremismul violent și combaterea fenomenului luptătorilor teroriști străini. Dezbateri similare au avut loc și în cadrul Uniunii Europene și al Consiliului Europei, inclusiv în perspectiva implementării, în legislațiile naționale, a măsurilor de prevenire a infracțiunilor menționate în Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr. 2178.

În acest context, la nivelul Consiliului Europei a fost înființat în ianuarie 2015 Comitetul privind luptătorii teroriști străini și chestiuni conexe, sub coordonarea Comitetului de experți privind terorismul, cu scopul de a elabora Protocolul Adițional la Convenția Consiliului Europei privind combaterea terorismului. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.