Acasă Politic Bucureşti: Românii cer îmbunătățirea sistemului de vot şi depolitizarea AEP

Bucureşti: Românii cer îmbunătățirea sistemului de vot şi depolitizarea AEP

DISTRIBUIȚI

136624 – 08052015  – Audierile publice cu tema „Vot electronic sau vot prin corespondență”, organizate de Societatea Academică din România (SAR) și Academia de Advocacy, au fost analizate de o comisie de experțicare a ajuns la concluzia că românii doresc îmbunătăţirea sistemului tradiţional, de vot la urnă, şi nu au neapărat o preferință pentru votul electronic sau cel prin corespondență. O cerință comună este însă „transparentizarea, depolitizarea și responsabilizarea Autorității Electorale Permanente“, potrivit unui comunicat al SAR.

Comisia de experți recomandă Guvernului începerea imediată a procesului de cartografiere a comunităților de români din străinătate și, în funcție de rezultat, să suplimenteze secțiile de votare. Comisia recomandă și Autorității Electorale Permanente realizarea unei hărți a comunităților de români cu drept de vot și postarea acesteia pe site-ul instituției.

Inițiatorii acestei dezbateri publice pentru îmbunătățirea sistemului de vot cer înființarea de urgență a unei comisii compusă din autorități și profesioniști ai societății civile pentru găsirea unor soluții cu costuri minime și care să rezolveproblema votului în străinătate.

Toate depozițiile cetățenilor care au venit cu propuneri de îmbunătățire a sistemului de vot în diaspora, precum și concluziile comisiei de experți vor fi trimise către Guvern, Ministerul de Externe, președinții celor două Camere ale Parlamentului, Autorității Electorale Permanente, dar și altor instituții implicate în procesul de reformă electorală. Oricare ar fi soluţia de îmbunătăţire aleasă de către decidenţi, se propune ca respectiva opţiune să fie supusă unei dezbateri publice a cetăţenilor, dezbatere care să aibă o durată cuprinsă între 3 şi 6 luni. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.