Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Şeful RA-APPS a fost arestat

Bucureşti: Şeful RA-APPS a fost arestat

DISTRIBUIȚI

136690 – 12052015 – Directorul General al RA-APPS, Gabriel Surdu, a fost arestat în urma deciziei Curții de Apel Bucureşti, care a admis contestația DNA, potrivit Romania Libera. Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București respinsese cererea DNA de arestare a directorului general al RA-APPS, Georgian Gabriel Surdu, reținut pentru cumpărare de influență în scopul obținerii unor contracte de achiziții publice de aproape 11 milioane de euro. Judecătorul a dispus controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu interdicția de a părăsi țara.

DNA a contestat decizia la Curtea de Apel București.

DNA a cerut arestarea lui Surdu pentru că reprezintă un pericol pentru alterarea anchetei, fiind specialist în a ”anihila” probe. În acest sens, în referat se arată că în biroul directorului RA-APPS, s-au găsit două dispozitive generatoare de bruiaj, pentru a-și proteja discuțiile ambientale și cele telefonice, de eventuale monitorizări ale DNA și SRI.

De asemenea, au fost descoperite nouă telefoane mobile în biroul său de la RA-APPS, iar în mașina sa, alte trei telefoane mobile și un dispozitiv special, cu inscripția ”GSM box protection against spy-phones”.

”Din datele existente, rezultă că acest dispozitiv a fost conceput pentru a detecta și indica activarea ilegală a unui telefon mobil. Mai mult, față de această funcție principală, acest dispozitiv creează interferențe în zona înconjurătoare a microfonului telefonului, generând ”un zgomot alb”, care suprimă microfonul în telefon, făcându-l inutil”, conform referatului prin care se cere arestarea lui Surdu.

În limbaj comun, înseamnă că acest dispozitiv împiedica interceptarea prin telefon, deoarece se știe că discuțiile unei persoane pot fi interceptate prin telefon de serviciile secrete.

Potrivit DNA, în cursul lunii august 2013 Surdu i-a oferit suspectului Crsitinel Marian Bîgiu, care era președintele Consiliului Județean Buzău, suma de 3.894.301.91 lei (878.222,47 euro),  pentru ca firmele pe care le controla prin interpuși să obțină contractul  ”Proiectarea şi execuţia modernizarea drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, jud. Buzău”, în valoare de  48.678.773,89 lei  (10.977.780,91 euro).

Suma negociată ca mită reprezenta 8% din valoarea contractului și urma să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă.

Ca să se testeze „încrederea”, înainte de încheierea contractului de bază de aproape 11 milioane de euro, Surdu i-a dat lui Bîgiu un avans de  75.000 euro, prin intermediar.

La rândul său, Bîgiu a intervenit  pe lângă Paraschiv Popescu, primarul comunei Ghergheasa (jud. Buzău), care a atribuit, prima dată, un contract de consultanță societății Devopia Consulting SRL, controlată tot de Surdu.

Apoi, prin firma de consultanță și prin expertul anume desemnat Adrian Oancea, primarul Paraschiv Popescu din Ghergheasa a atribuit  contractul de bază pentru lucrările de drumuri și canalizare în valoare de aproape 11 milioane de euro firmei lui Surdu, Construct CO Group SRL.

Cu alte cuvinte, Oancea a pregătit terenul pentru atribuirea contractului mare de 11 milioane de euro.

Strategia a fost stabilită de directorul general al RA APPS Gabriel Surdu și președintele CJ Buzău Bîgiu la un restaurant din București.

Primarul din Ghergheasca nu a făcut altceva decât să execute ordinele șefului său, președintele CJ  Bîgiu ( acum în arest la domiciliu pentru alte fapte penale), deși nu avea voie să încalce legea. Mai mult, expertul a fost desemnat direct de către primar pe lângă comisia de evaluare a ofertelor pentru atribuirea lucrărilor de modernizare a drumurilor și pentru canalizare.

Tot primarul a fost cel care a aprobat raportul prin care lucrările au fost atribuite firmei controlate de către Surdu.

De ce primarul este, totuși, doar martor în dosar, ca și expertul Adrian Oancea? Noul Cod de Procedură penală ne dă răspunsul: cei doi sunt denunțători, denunțuri făcute înainte de începerea urmăririi penale față de persoane.

Fostul președinte al CJ Buzău are doar calitatea de suspect deoarece și-a recunoscut faptele și a oferit amănunte despre derularea „înțelegerii” cu Surdu, a indicat intermediarul prin care a primit arvuna-șpagă de 75.000 de euro, plus alte detalii importante pentru anchetă, spun surse judiciare. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.