Acasă Politic Bucureşti: Senat: Încă o piedică în calea arestării preventive

Bucureşti: Senat: Încă o piedică în calea arestării preventive

DISTRIBUIȚI

136516 – 05052015  – Senatorii juristi au dat marti aviz favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru modificarea codului penal si codului de procedura penala. Comisia Juridica a admis si un amendament adus acestui proiect si initiat de doi senatori PSD, Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru, si de senatoarea PC Cristiana Anghel, prin care se inlocuieste sintagma „suspiciune rezonabila” in cazul dispunerii masurii preventive cu sintagma „indicii temeinice”, care era utilizata in vechiul cod de procedura penala, potrivit Hotnews.ro.

Mai precis, amendamentul depus de cei trei suna astfel:

“Dupa punctul 1 al articolului II se introduce un nou punct, 1.1, cu urmatorul cuprins: Alineatul 1 al articolului 202 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (1)Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni.”

Reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii a repetat ca sintagma „suspiciune rezonabila” face parte din jurisprudenta CEDO, acelasi punct de vedere fiind exprimat si de reprezentantii Ministerului Justitiei, care insa a declarat ca „pana la urma este rorlul suveran al parlamentului de a stabili cum vede aceasta rezolvare”.

Senatorul Ovidiu Dontu a explicat jurnalistilor, la finalul sedintei, ca decizia de a depune acest amendament nu a fost luata in cadrul partidului si ca modificarea propusa a venit ca urmare a „semnalor din societate”, insistand asupra faptului ca practica de zeci de ani pe vechiul cod a demonstrat ca este mai potrivita aceasta sintagma decat cea in vigoare pe noul cod, in vigoare din 2014.

In motivatia acestui amendament, initiatorii citeaza doua articole de presa: un interviu din ziare.com si un editorial publicat pe luju.ro intitulat „Romania arestarilor – opera procurorilor care au pervertit Codurile si paralizeaza economia”.

Iata ce spun intiatorii in motivatie:

  1. Noua formulare „daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala” este mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia.
  2. – „Arestarea preventiva a devenit posibila pe simple „suspiciuni rezonabile”

– in vechiul cod de procedura penala … (art. 146 raportat la 143) masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai „daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”.

– in noul cod de procedura penala intrat in vigoare la 1 februarie 2014 (art 223) conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile: „masura arestarii preventive paote fi luata… numai daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit o infractiune…”

Asa se face ca la inceputul anului trecut, a devenit dintr-o masura exceptionala, o regula, fiind suficienta existenta unui simplu denunt ca ea sa poata fi luata; de aici plimbarea cu catuse a acuzatiilor in fata presei a devenit ceva cotidian, neexistand sanctiuni pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie prin afectarea imaginii persoanei”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.