Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Senatul dezbate moţiunea pe agricultură

Bucureşti: Senatul dezbate moţiunea pe agricultură

DISTRIBUIȚI

137008 – 26052015 – PNL cere demisia ministrului Daniel Constantin, prin motiunea simpla „Sa oprim jaful! Agricultura tarii si peste un milion de fermieri se zbat intre secera lui Daniel Constantin si ciocanul lui Victor Ponta!”, care urmeaza sa fie dezbatuta marti in plenul Senatului, potrivit Hotnews.ro.

Liberalii sustin ca o prima problema in agricultura este legata pierderea pietei.

„Principala problema cu care se confrunta agricultorii romani este legata de dificultatea cu care acestia pot concura pe piata agricola interna din Romania. Practic, agricultorul roman nu mai are loc sa vanda in propria tara”, sustin semnatarii motiunii.

Ei afirma ca Legea 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol reprezinta „o lovitura decisiva” data productiei romanesti, in contextul in care obtinerea atestatului de producator agricol si a carnetului de comercializare costa intre 500 si 850 de lei.

Potrivit PNL, o alta problema este legata de decapitalizarea agriculturii romanesti.

„Agricultura sanatoasa nu merge fara bani, iar banii sanatosi se obtin numai din plusvaloare si din profit”, se explica in motiune. Liberalii il acuza pe Daniel Constantin ca a blocat subventiile pentru agricultura printr-un ordin dat in aprilie, aratandu-se si ca sistemul informatic al APIA nu este functional.

Parlamentarii PNL afirma totodata ca legislatia Romaniei in domeniul agricol promovata in ultimii trei ani este o „frana” in dezvoltarea agriculturii.

„Majoritatea legilor si a normelor in vigoare, care sunt obligatorii de respectat in activitatea agricola, au fost elaborate si promovate, fie pe baza unor interese individuale sau de grup, fie pe baza intereselor angajatilor institutiilor statului”, se sustine in motiune, afirmandu-se ca „Guvernul Ponta a complicat legislatia cu scopul vadit de a-i tine pe agricultori sclavii statului si ai acolitilor acestuia”.

In plus, liberalii spun ca ANSVSA „protejeaza mafia si bolile din agricultura”. Ei afirma ca Guvernul nu ia nicio masura impotriva bolii albastre si califica drept o minciuna motivatia ANSVSA de a nu trece la actiune deoarece fermierii nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor.

„Cerem DNA sa se sesizeze in acest caz grav de subminare a agriculturii romanesti”, completeaza semnatarii motiunii.

Liberalii critica totodata vizita ministrului Agriculturii in supermarket pentru verificarea preturilor dupa scaderea TVA la alimente. „Adaosul comercial al supermarketului este de 121% fata de pretul fermierului sau de 90% fata de pretul fabricii de procesare”, adauga PNL.

Motiunea a fost depusa saptamana trecuta. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.