Acasă Uncategorized Cluj: Protest: Exponate ascunse în Noaptea Muzeelor

Cluj: Protest: Exponate ascunse în Noaptea Muzeelor

DISTRIBUIȚI

 136725 – 13052015 –Evenimentul Noaptea Muzeelor care se va desfăşura sâmbătă, 16 mai, va avea parte de un protest inedit. 20 de muzee din Cluj-Napoca au decis să acopere cu pânză sau să chiar să ascundă unele dintre cele mai interesante sau valoroase exponate, în semn de protest faţă de situaţia sediilor unor muzee, potrivit RFI Romania. La nivel naţional, peste 110 instituţii muzeale şi-au pierdut sediile sau riscă să le piardă în urma retrocedării acestora. 

Mai multe piese valoroase din aproape 20 de muzee din Cluj, între care colecţia de kosoni de aur de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei sau praful de mumie de la Muzeul Farmaciei, vor fi acoperite cu o pânză sau ascunse, de NoapteaMuzeelor. Aceasta este o formă de protest faţă de situaţia sediilor unor muzee care ar putea fi închise sau mutate din cauză că funcţionează în clădiri revendicate. În această situaţie se află şi una dintre clădirile care adăposteşte colecţia de obiecte farmaceutice, care aparţine de Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Protestului muzeeleor din Cluj-Napoca se alătură şi Muzeul de Istorie din Turda, care va acoperi o pictură a lui Joseph Neuhauser, dar şi Muzeul «Octavian Goga» din Ciucea care va acoperi portretul Veturiei Goga, pictat în 1924 de Camil Ressu.

La nivel national, peste 110 muzee din 77 de localităţi au pierdut sau sunt în pericol să îşi piardă sediile. 30% dintre instituţiile muzeale afectate se află în mediul rural, potrivit unui studiu realizat la cererea Reţelei Naţionale a Muzeelor din România. Dşi retrocedarea patrimoniului este o reparaţie morală şi legală, aceasta „afectează profund activitatea multor muzee, spun muzeorafii. De asemenea, studiul arată că au fost identificate numai şase cazuri în care statul a făcut uz de dreptul de preemţiune şi a cumpărat imobilelele retrocedate pentru ca muzeele respective să îşi continue activitatea în acealaşi loc. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.