Acasă Centru Covasna Covasna: Autorizare nelegală pentru fabrica de la Reci

Covasna: Autorizare nelegală pentru fabrica de la Reci

DISTRIBUIȚI

 136794 – 15052015 – Asociaţia Bankwatch România, Fundaţia Greenpeace România, Asociaţia Neuer Weg şi Asociaţia E-JUST au cerut săptămâna aceasta Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna să respingă cererea de emitere a autorizației integrate de mediu pentru proiectul “Instalații aferente obținerii energiei verzi la fabrica de debitare și prelucrare lemn – Reci” şi să anuleze dezbaterea publică programată pentru data de 18 mai 2015.

Fabrica de cherestea de la Reci a fost construită de Schweighofer Holzindustrie fără a se realiza o evaluare a impactului asupra mediului (EIM), În schimb, proiectul companiei a inclus și construirea unei centrale de cogenerare, pentru care a existat procedura EIM. În continuare, fabrica de prelucrare a lemnului ar urma să prelucreze anual aproximativ 1.000.000 de arbori fără ca acest aspect să intre în atenția APM Covasna, potrivit unui comunicat comun al Bankwatch România şi Asociaţiei Neuer Weg..

Beneficiarul proiectului nu a depus întreaga documentație pentru emiterea autorizației, lipsind astfel elemente cu privire la gestionarea deșeurilor, prevenirea și combaterea poluărilor accidentale, autorizația de gospodărire a apelor. Din documentație lipsește și autorizația de construire a centralei, deși aceasta este un act esențial în procedura de emitere a autorizației integrate de mediu. Evaluarea impactului asupra mediului este făcută numai pentru centrala de cogenerare a energiei termice și electrice de 60 MW putere termică instalată, nu și pentru fabrica de prelucrare a lemnului ce ar urma să prelucreze anual 848.000 metri cubi de lemn, se mai arată în comunicat.

“Centrala de cogenerare constituie parte integrantă a fabricii de cherestea, formează un proiect pentru care trebuia realizată o singură procedură de emitere a acordului de mediu. Împărțirea proiectului în porțiuni mai mici și evaluarea impactului asupra mediului doar pentru anumite părți contravine prevederilor legislalației europene în vigoare“, a declarant Hans Hedrich, președintele Asociației Neuer Weg.

„Considerăm că procedura de consultare a publicului este nelegală. Nu se poate organiza o dezbatere publică fără ca în prealabil întreaga documentație să fie comunicată publicului în mod efectiv. Mențiunea că documentația se găsește la sediul autorității de mediu este nelegală și încalcă Convenția de la Aarhus” a declarat Cătălina Rădulescu, membru al Asociației Bankwatch România. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.