Acasă Externe Elveţia: Veste bună pentru cei cu credite în franci

Elveţia: Veste bună pentru cei cu credite în franci

DISTRIBUIȚI

 136832 – 18052015 – Francul trebuie sa se devalorizeze, chiar daca asta va lua ceva timp, sustine Fritz Zurbrugg, vicepresedintele Bancii Centrale Elvetiene intr-un interviu publicat luni de un cotidian din Geneva, potrivit Hotnews.ro. “Am asteptat sa apara semnale pozitive din Europa, iar acum aceste semnale au aparut. Nu doar din partea Germaniei ci si dinspre Italia, Spania si Portugalia. E adevarat, previziunile economice in privinta Chinei si a SUA au devenit mai nesigure. Normalizarea politicii monetare in SUA ar putea fi amanata, iar acest lucru va elimina presiunea asupra francului. Noi inca mai credem ca incetinirea economiei elvetiene nu se va transforma in recesiune si nici in deflatie. Ne asteptam din nou o inflatie pozitiva in Elvetia in 2017, a mai spus Zurbrugg.

In Romania, peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95 la suta din imprumuturi sunt concentrate la sase banci; aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

Clientii doresc un act normativ prin care sa aiba posibilitatea de a converti in lei creditele in valuta la cursul de la momentul acordarii imprumutului apreciat cu maxim 20%. Ei spun ca nu pot mergem la banca sa negocieze individual si este necesara o solutie legislativa in acest sens, in conditiile in care nu au putut negocia nici cand au semnat contractele.

Pe de alta parte, bancile si BNR invoca neconstitutionalitatea unei astfel de masuri, precum si pierderile mari cauzate institutiilor de credit, pe care unele dintre ele nu ar putea sa le suporte si ar ajunge chiar in situatia falimentului.

Banca centrala impreuna cu bancile care au in portofolii credite in franci elvetieni si cu Asociatia Romana a Bancilor pledeaza pentru solutii individuale, aplicate de la caz la caz, intrucat portofoliul in franci este foarte diversificat si nu se pot aplica solutii generale.

Pana in prezent, opt institutii de credit au anuntat masuri temporare de atenuare a efectelor aprecierii francului in raport cu leul. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.