Acasă Externe Polonia: Andrzej Duda este noul preşedinte

Polonia: Andrzej Duda este noul preşedinte

DISTRIBUIȚI

136977 – 25052015 – Andrzej Duda, candidatul partidului Dreptate si Justitie (PiS), formatiunea politica eurosceptica, condusa de Jaroslaw Kaczynski, se claseaza pe primul loc in scrutinul prezidential din Polonia (turul al doilea), cu 53% din voturi, conform sondajelor effectuate duminica la iesirea de la urne. Daca estimarile la iesirea de la urne vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Andrzej Duda, in varsta de 43 de ani, va deveni noul presedinte al Poloniei. El castigase in mod surprinzator si primul tur de scrutin, cu 34,7% din voturi.

Presedintele in exercitiu al Poloniei, Bronislaw Komorowski, in varsta de 62 de ani, ar fi obtinut 47% din voturi in al doilea tur.

Chiar daca puterile sefului statului sunt destul de limitate in Polonia, analistii vad in acest scrutin un test semnificativ inaintea legislativelor din toamna.

Victoria juristului în vârstă de 43 de ani, care urmează să fie confirmată oficial luni, ar putea deschide calea revenirii la putere a mentorului său, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator și populist Dreptate și Justiție (PiS), cu ocazia legislativelor prevăzute în toamnă.

Bronislaw Komorowski și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe adversarul său.

„Dragi prieteni, nu am reușit de această dată. Cetățenii unei Polonii libere și democrate au decis astfel. Pentru aceasta îl felicit pe adversarul meu. Îl felicit pentru rezultat și îi doresc un mandat prezidențial bun, pentru că doresc binele Poloniei”, a declarat el.

Andrezj Duda, un eurodeputat din partea PiS practic necunoscut în ajunul campaniei, a fost candidatul partidului său, în timp ce Bronislaw Komorowski, 62 de ani, a fost susținut de partidul liberal platforma Civică (PO), la putere de aproape opt ani.

Noul presedinte urmează să își preia atribuțiile pe 6 august. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.