Acasă Externe România asigură Preşedinţia Comitetului Principal II din cadrul Conferinţei de Evaluare a...

România asigură Preşedinţia Comitetului Principal II din cadrul Conferinţei de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare

DISTRIBUIȚI

136510 – 05052015  – România asigură preşedinţia Comitetului Principal II al Conferinţei de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), care are loc la New York, în perioada 27 aprilie-22 mai 2015.

Lucrările Comitetului Principal II se desfăşoară la New York, în perioada 4-15 mai 2015, sub preşedinţia ambasadorului Cristian Istrate, Reprezentant Permanent al României pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena. Pentru România, alegerea unui reprezentant român pentru funcţia de preşedinte al Comitetului Principal II reconfirmă importanţa eforturilor diplomaţiei române la nivel multilateral, pe dosare de importanţă majoră privind securitatea globală şi neproliferarea armelor de distrugere în masă, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

La sesiunea Comitetului Principal II, cele 190 de State Părţi la Tratat vor analiza stadiul implementării angajamentelor asumate în domeniul neproliferării armelor nucleare, garanţiile nucleare şi zonele libere de arme nucleare (Art. I, II, III şi VII din cadrul Tratatului), prin prisma Planului de Acţiune adoptat de Conferinţa de Evaluare din 2010 şi vor stabili paşii care trebuie urmaţi în continuare pentru finalizarea implementării Planului de Acţiune şi consolidarea Tratatului.

În cadrul Comitetului Principal II, Statele Părţi vor aborda o serie de tematici relevante, cum ar fi neproliferarea nucleară, inclusiv prin promovarea şi întărirea garanţiilor nucleare şi a securităţii nucleare, neproliferarea regională, implementarea Rezoluţiei din 1995 privind Orientul Mijlociu sau cazurile de nerespectare a prevederilor Tratatului etc.

Este de aşteptat ca dezbaterile din cadrul Comitetului Principal II să reflecte o imagine cuprinzătoare a progreselor concrete realizate de Statele Părţi şi să agreeze recomandări cu privire la măsurile necesare pentru următorul ciclu de evaluare, cu scopul consolidării Tratatului şi a încrederii comunităţii internaţionale în regimul global de neproliferare nucleară.

Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) a intrat în vigoare la 5 martie 1970, numărând în prezent 190 de state părţi. România a ratificat NPT la 30 ianuarie 1970.

Conform procedurilor în vigoare, la fiecare cinci ani se organizează conferinţe de evaluare, având ca obiect evaluarea implementării Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) şi asigurarea atingerii obiectivelor acestuia. Revizuirea regimului NPT este un proces multianual, care reflectă eforturile Statelor Părţi la Tratat de a îndeplini angajamentele asumate în cadrul fiecăreia dintre cele trei dimensiuni ale regimului NPT: realizarea obiectivului dezarmării nucleare, prevenirea proliferării armelor şi tehnologiilor nucleare şi promovarea cooperării în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare. Actuala Conferinţă de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare va marca sfârşitul actualului ciclu de evaluare şi începerea unui nou ciclu de cinci ani, care se va încheia în 2020. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.