Acasă Nord-Vest Bihor Bihor: Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, pus sub control judiciar

Bihor: Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, pus sub control judiciar

DISTRIBUIȚI

137225  – 04062015 –  Alexandru, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, a fost pus sub control judiciar de magistrații Tribunalului Bihor, respingand cererea de arest preventiv depusa de procurorii DNA.

Aceeasi decizie a fost luata si cu privire la cealalta persoana retinuta de procurorii DNA in acest caz, omul de afaceri Beneamic Rus, pentru care de asemenea se solicitase arestul preventiv.

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitiva.

Kiss Alexandru, care este și lider al organizatiei județene a UDMR, a lipsit de la pronuntarea deciziei Tribunalului, in sala fiind prezenti avocatul sau, precum si celalalt suspect, Beneamin Rus.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss, si omul de afaceri Beneamin Rus au fost dusi, miercuri dimineata la Tribunalul Bihor, unde s-a judecat cererea de arestare preventiva formulata de procurorii DNA. Mandatul de retinere a celor doi a expirat in jurul orei 15,00, cand ei au plecat spre domiciliile personale.

Procurorii DNA Oradea au dispus marti punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a vicepresedintelui CJ Bihor, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, si a omului de afaceri Beneamin Rus, administrator al grupului de societati Selina Oradea.

Potrivit comunicatului DNA, inculpatilor Kiss Alexandru-Iosif-Francisc si Rus Beneamin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Kiss Alexandru este cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, in forma continuata (patru infractiuni), abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, luare de mita si trafic de influenta, in forma continuata.

Beneamin Rus este cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, in forma continuata (doua infractiuni) si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

In ordonantele de retinere se arata ca, in perioada octombrie 2003 – mai 2008, Kiss Alexandru, in functie de presedinte al CJ Bihor, impreuna cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatis Gheorghe Ioan, Rus Beneamin si cu suspectul Mudura Alexandru (decedat intre timp, n.r.) au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul carora membrii grupurilor au obtinut foloase necuvenite in valoare totala de 4.312.847 euro.

In perioada octombrie 2003 – mai 2004, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo si Rus Beneamin impreuna cu suspectul Mudura Alexandru au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (Selina S.R.L. Oradea si Trameco S.A. Oradea) si Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation Ltd Londra), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de 100.000 euro, potrivit procurorilor.

De asemenea, in perioada noiembrie 2005 – iulie 2006, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania (Selina S.R.L. Oradea si Trameco S.A. Oradea) si SUA (Wasleys Worldwide Llc Washington), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de aproximativ 702.375 euro, se mai arata in ordonanta de retinere. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.