Acasă Centru Brasov Braşov: Încă trei persoane reţinute în dosarul primarului Scripcaru

Braşov: Încă trei persoane reţinute în dosarul primarului Scripcaru

DISTRIBUIȚI

 137991 – 30062015  – În dosarul primarului George Scripcaru, procurorii DNA din Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a lui Mihai Ciprian David şi a Siminei Mariana Costan, administratori ai unei societăți comerciale, la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi a lui Călin Silviu Pop, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi dare de mită.:

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2010-2012, George Scripcaru, în calitate de primar al municipiului Brașov în baza unei înțelegeri prealabile cu Simina Costan, Mihai Ciprian David și o altă persoană, a acționat pentru obținerea de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri) prin preluarea activelor, licențelor și activității CET SA de către o societate comercială administrată de aceștia din urmă, înființată în acest scop și care nu dispunea de experiență în domeniu.

Concret, în urma demersurilor întreprinse, Scripcaru și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și a determinat alți funcționari publici din cadrul Consiliului Local Brașov, precum și din cadrul societăților deținute de acesta, SC CET SA și SC Tetkron SRL, să își îndeplinească de asemenea defectuos atribuțiile de serviciu, consecința fiind adoptarea unor hotărâri și semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăți au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalți doi suspecți, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit.

În plus, în perioada 2011-2012, a fost achiziționată, în mod nelegal, energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populației.

Consecința a fost prejudicierea primăriei municipiului Brașov cu suma de 24.415.199 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

În contextul derulării programului „Termoficare 2006 – 2015, căldură și confort” aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, cu ocazia derulării achiziției publice „interconexiune rețea de transport apă fierbinte, zona Nord”, în valoare de 6.136.171,18 lei, și ca urmare a urmare a unei înțelegeri prealabile, frauduloase cu primarul Scripcaru, lucrarea a fost atribuită către o firmă controlată de Călin Silviu Pop.

Dna precizează că acel contract a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condițiile în care societatea comercială administrată de Pop nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitația desfășurată în acest sens.

Mai mult, angajații SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deși contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.

În schimbul atribuirii acestei lucrări, Scripcaru i-a pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiți în mod necuvenit de la Primăria Brașov (aproximativ 100.000 euro), să fie utilizați de acesta din urmă pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) și pentru achiziționarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012.

Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curții de Conturi, verificând relația comercială desfășurată de Primăria Municipiului Brașov cu firma lui Pop, au constatat că beneficiarul Primăria Brașov a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu pentru municipiul Brașov și un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

David și Costan sunt prezentați astăzi la Curtea de Apel Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Față de Pop, procuorii au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 30 iunie 2015, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.