Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Comisia Europeană a iniţiat o nouă procedură de infringement împotriva României

Bruxelles: Comisia Europeană a iniţiat o nouă procedură de infringement împotriva României

DISTRIBUIȚI

137696  – 19062015  – România este unul dintre cele cinci state membre ale UE, împreună cu Austria, Olanda, Slovacia și Suedia, care trebuie să rezilieze tratatele bilaterale de investiții intra-UE încă în vigoare. Comisia Europeană a trimis celor cinci țări o notificare oficială de întârziere în îndeplinirea obligațiilor de stat membru.

Scrisoarea de punere în întârziere este prima etapă a unei proceduri de neîndeplinire a obligațiilor de stat membru (infringement). Ea survine discuțiilor anterioare avute pe această temă, discuții soldate fără rezultate concrete, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisia solicită, în același timp, celorlalte 21 de state membre ce mai au astfel de tratate bilaterale de investiții în vigoare să furnizeze informații și să deschidă un dialog administrativ pe această temă. Doar două state membre – Irlanda și Italia – și-au reziliat deja toate tratatele bilaterale, în 2012 și respectiv 2013.

Statele membre au la dispoziție 2 luni pentru a răspunde scrisorii de punere în întârziere.

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu toate statele membre, în prima parte a lunii octombrie, pentru a furniza asistența necesară rezilierii tuturor tratatelor bilaterale de investiții intra-UE într-o manieră coordonată. De asemenea, Comisia intenționează să discute cu toate părțile interesate modalitățile de îmbunătățire a protecției investitorilor pe piața unică.

Tratatele bilaterale de investiții intra-UE sunt acorduri între statele membre stabilind termenii și condițiile pentru investițiile private realizate de persoanele fizice sau juridice.  Marea majoritate au fost încheiate în anii ’90, între statele membre UE de la vremea respectivă și viitoarele state membre. Scopul lor era de a încuraja investițiile prin oferirea de garanții reciproce contra riscurilor politice ce le-ar putea afecta.

Din momentul aderării, astfel de tratate bilaterale nu mai sunt necesare, pentru că toate statele membre se supun acelorași norme privind piața internă. În plus, conferirea de drepturi la nivel bilateral poate fi considerată drept discriminare pe bază de naționalitate și este incompatibilă cu legislația europeană.

Procedurile inițiate nu se referă la tratatele bilaterale de investiții încheiate între statele membre și țări terțe, se precizează în comunicat. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.