Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Preşedintele Iohannis se așteaptă la un compromis european pe tema migraţiei

Bucureşti: Preşedintele Iohannis se așteaptă la un compromis european pe tema migraţiei

DISTRIBUIȚI

137861 – 25062015 – Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de vară de la Bruxelles. Înainte de plecare, şeful statului a susţinut o declaraţie de presă pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, prilej pentru o trecere în revistă a principalelor teme incluse pe agenda reuniunii – migraţia, securitatea şi apărarea europeană, creşterea economică, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă, precum și relaţia dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

”Gestionarea fenomenului migraţiei reprezintă o provocare importantă pentru Uniunea Europeană. Legat de acest subiect, vor fi dezbătute propunerile Comisiei Europene prezentate în cursul lunii mai, inclusiv cele referitoare la relocarea intra-UE şi extra-UE a migranţilor. Sperăm să se poată ajunge la un compromis în ceea ce priveşte modalitatea de transpunere în plan concret a principiilor solidarităţii şi responsabilităţii partajate la nivelul Uniunii Europene în acest domeniu, ţinându-se cont de realităţile economice şi sociale din toate statele membre. În domeniul securităţii şi apărării, accentul în dezbateri va fi pus pe revizuirea Strategiei de Securitate a Uniunii Europene şi lupta împotriva terorismului. Vom face o evaluare a stadiului implementării măsurilor agreate în domeniul securităţii şi apărării la reuniunea informală a Consiliului European din 12 februarie 2015. Este de aşteptat, şi noi vom susţine acest lucru, ca Summitul să decidă lansarea procesului de revizuire a Strategiei Europene de Securitate. Vom avea şi un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene. Totodată, urmează să fie agreate Recomandările Specifice de Țară pentru toate statele membre, rezultate în urma derulării Semestrului European 2015. Vom aborda şi aspecte legate de Strategia privind piaţa unică digitală, propusă recent de Comisia Europeană. De asemenea, în cadrul reuniunii va fi prezentat raportul cu titlul Finalizarea Uniunii economice şi monetare a Europei. Documentul a fost elaborat recent de către preşedintele Comisiei Europene în colaborare cu preşedinţii Consiliului European, Băncii Central Europene, Eurogrupului şi Parlamentului European. În altă ordine de idei, este de aşteptat ca premierul Cameron să facă o prezentare a preocupărilor şi considerentelor Guvernului britanic privind relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, în perspectiva viitorului referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Iohannis.

Joi, la Bruxelles, preşedintele Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, iar apoi la prima sesiune de lucru a Consiliului.

În cursul zilei de vineri, şeful statului român va fi prezent la cea de a doua sesiune de lucru a Consiliului European. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.