Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Reacţia MAE: Risc de dregradare a relaţiilor româno-austriece

Bucureşti: Reacţia MAE: Risc de dregradare a relaţiilor româno-austriece

DISTRIBUIȚI

137735  – 22062015  – Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat sambata ca nu este de acord cu luarile de pozitie publice ale ministrului austriac al Afacerilor Externe. MAE a transmis deja pozitia sa partii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic in cursul acestei saptamani, atat la Viena, cat si la Bucuresti, la nivelul de ambasador. Elementele de pozitie a Romaniei, transmise partii austriece, sunt urmatoarele: mentionarea distincta a Romaniei in contextul legat de aplicarea normelor europene in materie de export de prestatii sociale (alocatia pentru copii) este nejustificata in conditiile in care Romania se regaseste abia pe locul 5 intre statele membre catre ai caror cetatenii sunt transferate aceste alocatii (dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia).

Astfel, potrivit masuratorilor statistice efectuate de partea austriaca, atat in privinta asistentei sociale oferite, cat si a alocatiilor pentru copii, reiese faptul ca cetatenii romani nu sunt pe primele locuri in randul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministrul Muncii, Rudolf Hundstrofer.

MAE precizeaza ca libera circulatie a persoanelor si lucratorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca si ceilalti cetateni europeni care lucreaza in alte state membre, cetatenii romani au si trebuie sa aiba acces la prestatiile ce rezulta din munca depusa si contributiile lor sociale, o abordare diferita fiind profund inechitabila si contrara dreptului european in vigoare.

„In plus, gradul de integrare al cetatenilor romani aflati in Austria in societatea gazda este unul foarte inalt, fapt confirmat in repetate randuri de oficialii austrieci”, releva sursa citata.

MAE mai sustine ca legislatia europeana prevede garantii suficiente in vederea prevenirii si combaterii abuzurilor in domeniul prestatiilor sociale, iar partea romana este dispusa sa examineze, de la caz la caz, in dialogul cu partea austriaca, orice potentiala situatie de incalcare a reglementarilor in materie, concomitent cu o stransa coordonare cu Viena la nivelul UE.

„Ministerul roman al afacerilor externe apreciaza ca amplificarea, in mod artificial, in contextul actual premergator alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de pozitionari, risca sa-i transforme pe cetatenii romani care lucreaza in mod legal in Austria in victime ale unei dispute politice interne si, in acelasi timp, sa afecteze relatiile bilaterale romano-austriece. Acestea se afla in prezent la un nivel fara precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci si in sfera economica”, se mai arata in documentul citat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.