Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România și Bulgaria întâmpină Ziua Dunării cu noi măsuri de protecție...

București: România și Bulgaria întâmpină Ziua Dunării cu noi măsuri de protecție a fluviului

DISTRIBUIȚI

137941 – 29062015 – În anul 2015, Ziua Dunării este întâmpinată de România și Bulgaria cu noi măsuri de monitorizare și protecție a cursului comun al fluviului, prin programul comun Danube WATER.

Acest proiect, care va fi finalizat în cursul anului curent, constă în modernizarea şi dezvoltarea programului integrat de măsurători calitative şi cantitative pe sectorul comun al fluviului Dunărea, de către România şi Bulgaria.

Astfel, se are în vedere îmbunătăţirea monitoringului apelor din lunca Dunării, atât pentru fluviu, cât şi pentru acviferul cu care acesta face schimb de ape, precum şi aval de utilizatorii principali ai apei, centralele electro-nucleare de la Kozlodui, Cernavodă şi câmpurile de exploatare şi prelucrare ale petrolului din Serbia şi România.

În plus, a fost achiziționată o navă de supraveghere a calităţii apei, ca instrument pentru asigurarea unei intervenţii rapide în cazul unei poluări majore cu petrol pe fluviul Dunărea.

Fiecare partener în cadrul proiectului Danube Water și-a asumat punerea la disspoziție a rezultatelor determinărilor (fiecare ţară putând să îşi reducă astfel programul de măsurători hidrologice), precum și concordarea metodologiilor de lucru şi de prelucrare a datelor din fiecare țară.

Proiectul “Danube WATER integrated management (Danube WATER)” este finanțat Prin Programul  de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritară 2 ”Utilizarea durabilă şi protecţia resurselor naturale şi a mediului şi promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră”, din fondurile Programului de dezvoltare a zonei de frontieră româno-bulgare. Bugetul proiectului este în valoare de 13,75 milioane euro.

Obiectivele proiectului vizează dotarea ţărilor partenere cu echipamente, utilaje şi aparatură topo-geodezică similare şi performante; achiziţionarea de aparatură de navigaţie pentru  desfăşurarea activităţilor de monitorizare calitativă şi cantitativă a fluviului Dunărea; achiziţionarea de soft-uri pentru prelucrarea datelor obţinute; intercalibrarea laboratoarelor regionale de calitatea apelor şi completarea dotărilor necesare pentru atingerea acestui obiectiv, achiziţia de soluţii standard şi material și dezvoltarea unui model comun de prognoză a viiturilor şi îmbunătăţirea sistemului de avertizare pe sectorul de interes. – PROMPT MEDIA 

foto:facebook

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.