Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Rompetrol cere intrarea în insolvenţă

Bucureşti: Rompetrol cere intrarea în insolvenţă

DISTRIBUIȚI

137312  – 05062015 – Compania Rompetrol S.A. a cerut in instanta intrarea in insolventa. Cererea a fost depusa la 28 mai si va fi judecata de Tribunalul Bucuresti pe data de 8 iunie, potrivit Ziare.com.

Cererea apare pe portalul instantelor de judecata.

Cererea a fost inaintata in baza articolului 66 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Articolul de lege invocat prevede ca: „supravegherea exercitata de administratorul judiciar, in conditiile in care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, consta in analiza permanenta a activitatii acestuia si avizarea prealabila atat a masurilor care implica patrimonial debitorul, cat si a celor menite sa conduca la restructurarea/reorganizarea acesteia; avizarea se efectueaza avand la baza o raportare intocmita de catre administratorul special, care mentioneaza si faptul ca au fost verificate si ca sunt indeplinite conditiile privind realitatea si oportunitatea operatiunilor juridice supuse avizarii”.

Potrivit website-ului sau, Rompetrol S.A. coordoneaza activitatile de foraj, serviciile de sonda si cele de explorare si productie ale Grupului Rompetrol. Pachetul majoritar de actiuni al Grupului este detinut de compania kazaha KazMunayGas.

Potrivit informatiilor financiare de pe site-ul Ministerului Finanatelor, Rompetrol S.A. avea datorii de 159 de milioane de lei in 2013. De asemenea, a inregistrat o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.

In ianuarie 2014, Guvernul a aprobat hotararea privind memorandumul cu Rompetrol.

„Guvernul a aprobat aceasta Hotarare prin care se sting, pe cale amiabila si reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata dintre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajeaza ferm sa achizitioneze un numar de actiuni emise de Societatea Rompetrol Rafinare S.A. Constanta, reprezentand 26,6959% din capitalul social in schimbul a 200 milioane dolari SUA si obligatia corelativa a partii romane de a oferi spre vanzare aceste actiuni”, potrivit Executivului.

Totodata, se reglementeaza principiile referitoare la infiintarea, organizarea si functionarea unui fond de investitii in sectorul energetic sub forma unei societati pe actiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 milioane dolari SUA si o cota de participare la capital de 80%, statul roman urmand sa detina o participatie de 20%.

„In fine, exista obligatia statului roman de a pastra pe o perioada de 3 ani o participatie nediluata de 18% din capitalul social al Societatii „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanta, respectiv diferenta dintre intreg pachetul de actiuni detinut de statul roman si pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmeaza sa faca obiectul unei proceduri de privatizare la care sa participe The Rompetrol Group N.V”, se mai arata in informare.

Anterior deciziei, prim-ministrul Victor Ponta a avertizat ca exista riscul ca Rompetrol „sa intre in insolventa, cum intra si altii in insolventa, sa nu isi mai plateasca nicio taxa”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.