Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Senatorul Badea:  Este inacceptabilă disocierea aşa-zisei limbi moldoveneşti de limba română...

Bucureşti: Senatorul Badea:  Este inacceptabilă disocierea aşa-zisei limbi moldoveneşti de limba română în Ucraina

DISTRIBUIȚI

137730  – 22062015  – Senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a avut, la 19 iunie a. c., o întrevedere cu Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România.

Diplomatul ucrainean a transmis mulţumiri membrilor Delegaţiei Parlamentului României la APCE pentru susţinerea consecventă, în cadrul reuniunilor acestei organizaţii parlamentare internaţionale, a poziţiilor exprimate de reprezentanţii ucraineni. Diplomatul a adăugat că această susţinere se înscrie în cadrul mai larg al dinamicii ascendente a relaţiilor bilaterale între cele două ţări, remarcând gradul ridicat de deschidere al ambelor părţi spre cooperare, inclusiv în dosare considerate în trecut sensibile, potrivit unui comunicat primit de cabinetulu senatorului Badea.

Părţile au trecut în revistă ultimele evoluţii referitoare la conflictul din estul Ucrainei, fiind deplânse pierderile semnificative de vieţi omeneşti, inclusiv în rândul populaţiei civile.

Senatorul român a subliniat că Ucraina, din punct de vedere identitar, cultural şi spiritual, aparţine familiei europene, iar acest lucru va trebui să se concretizeze şi la nivel politic.

Ambasadorul ucrainean a solicitat susţinere Delegaţiei române la APCE pe parcursul celei de-a treia părţi a Sesiunii (Strasbourg, 22-26 iunie a.c.) la dezbaterea privind reexaminarea deplinelor puteri ale Delegaţiei Federaţiei Ruse la APCE, în sensul amânării tranşării acestui subiect cel puţin până în ianuarie 2016, întrucât autorităţile de la Moscova au încălcat cvasitotalitatea acordurilor anterior asumate. În opinia părţii ucrainene, orice altă poziţionare – reluarea dialogului, cum sugerează reprezentanţii unor delegaţii naţionale la APCE – ar fi sinonimă cu o recunoaştere implicită a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse.

Senatorul Badea a relevat, la final, contactele frecvente pe care le întreţine cu reprezentanţii românilor din Ucraina (Cernăuţi, Herţa), perspectiva unor vizite in Regiunile Cernăuţi şi Odesa,  precum şi schimburile care au loc la nivelul Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina. Totodată, senatorul Badea a menţionat că este inacceptabilă disocierea aşa-zisei limbi moldoveneşti de limba română pe teritoriul ucrainean (mai cu seama in regiunea Odesa), subliniind că această abordare nu face altceva decât să promoveze false „principii lingvistice”, caracteristice propagandei sovietice.­ PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.