Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Traian Băsescu se bucură de rezultatele localelor din Rep. Moldova

Bucureşti: Traian Băsescu se bucură de rezultatele localelor din Rep. Moldova

DISTRIBUIȚI

 137949 – 29062015  – Traian Băsescu salută rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova, unde proeuropenii au câștigat primăria orașului Chișinău, prin intermediul lui Dorin Chirtoacă.

„Şi în Republica Moldova poporul este mai înţelept decît politicienii! Duminică, Dorin Chirtoacă a cîştigat Chişinăul, iar profesorul Nicolae Dandiş a cîştigat la Cahul. Amândoi pro-europeni şi pro-români. Lovitură grea pentru susţinătorii Moscovei dar rezultate dătătoare de speranţă pentru evoluţia viitoare a ţării. Acum, după proba de foc a alegerilor locale rămâne ca cele trei partide pro-europene să formeze un guvern prin care să-i lase pe comunişti şi socialişti în opoziţie şi să reia cursul democratic al reformelor necesare Republicii Moldova. Sunt sigur că se poate”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

După procesarea a 100% din procesele verbale, candidatul liberal, Dorin Chirtoacă, a obținut cel de-al treilea mandat de primar al Chișinăului, întrunind circa 53,54% din voturi, în timp ce candidatul propus de socialiști, Zinaida Greceanîi, a obținut 46,46%.

În capitala Republicii Moldova au votat 307.735 de alegători reprezentând 48,79% din numărul total al cetățenilor înscriși pe liste. În primul tur desfășurat la 14 iunie, când participarea a fost de aproape de 50%, s-au ales primarii în 439 de localități, în timp ce la scrutinul de duminică, când au fost deschise peste 1.200 de secții de votare, au fost aleși edilii în 457 de localități.

Pe parcursul campaniei electorale, Greceanîi a insistat pe corupția care ar exista în Primăria Chișinăului, iar Chirtoacă a avertizat că un primar socialist ar fi un fel de ‘cal troian’ al Rusiei.

În primul tur al alegerilor locale, partidele proeuropene au câștigat în două treimi din raioanele Republicii Moldova, putând forma majorități în 24 din ele, în timp ce stânga prorusă (Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru) ar putea crea majorități în cel mult două raioane.

OSCE a apreciat că alegerile de la 14 iunie au fost în general bine organizate, fără mari abateri, constatând că scrutinul s-a desfășurat în contextul unor tulburări politice cauzate de un răsunător scandal financiar și pe fondul demisiei premierului Chiril Gaburici. – PROMPT MEDIA 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.