Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Camera Deputaţilor: PNL se consultă cu asociaţiile de proprietari

Camera Deputaţilor: PNL se consultă cu asociaţiile de proprietari

DISTRIBUIȚI

137309  – 05062015 – Grupul PNL din Camera Deputaților, în parteneriat cu Liga Habitat, a organizat joi dezbaterea intitulată “Reglementarea organizării şi funcţionării asociaţiilor de proprietari”.

Oportunitatea organizării acestei dezbateri a fost dată de numărul mare de propuneri şi proiecte legislative aflate în dezbatere în Parlamentul României, documente care vizează modificarea Legii nr. 230/2007.  Evenimentul a reunit parlamentari liberali, reprezentanți ai asociaţiilor de proprietari din toată ţara, uniunilor şi federaţiilor asociaţiilor de proprietari, dar și ai instituţiilor guvernamentale, potrivit unui comunicat al grupului PNL din Camera Deputaţilor.

Evenimentul face parte dintr-o serie de dezbateri organizate de Grupul PNL din Camera Deputaților, în sensul clarificării poziției politice adoptate de PNL pe parcursul procesului legislativ în domenii de importanță care afectează milioane de oameni.

”PNL își dorește ca atunci când susține o poziție legată de un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară aceasta să fie bine fundamentată, să fie rezultatul unei consultări cu cei care cunosc cu adevărat realitatea. Acesta este sensul acestei dezbateri. Vrem să rezulte o modificare pozitivă a legislației care afectează activitatea celor aproximativ 80.000 de asociații de proprietari”, a precizat liderul deputaților PNL Ludovic Orban, în deschiderea dezbaterii.

Pe circuitul parlamentar există o serie de propuneri legislative privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, iar Grupul PNL este primul care deschide calea discuțiilor pe această temă de maximă importanță.

”Ne dorim să aflăm punctul de vedere al reprezentanților asociațiilor de proprietari, astfel încât modul în care vom da votul pe aceste proiecte de legi să fie unul corect și care să ne ajute să avem o lege funcțională. Vrem ca votul nostru să fie în cunoștință de cauză. Unele proiecte sunt inițiate de colegi din PNL, dar votul nostru va ține cont de părerea dumneavoastră”, a declarat deputatul PNL Claudia Boghicevici.

Deputatul PNL Răzvan Mironescu a prezentat, la rândul său, o inițiativă legislativă proprie prin care  se oferă posibilitatea ca anumite cheltuieli care au  legătură cu eficiența energetică a blocurilor de locuință să fie eligibile pentru finanțare europeană prin Programul Operațional Regional. ”Consider că este un pas foarte important care s-a făcut în vederea diminuării efortului bugetar al locatarilor dar și al administrațiilor locale prin faptul că aceste investiții vor putea fi sprijinite de UE prin finanțare nerambursabilă”, a precizat liberalul.

Participanții la dezbatere au discutat despre drepturile şi obligaţiile proprietarilor, ale preşedintelui şi administratorului asociaţiei, despre cheltuielile asociaţiilor de proprietari, eliminarea birocraţiei în încheierea de contracte între asociaţiile de proprietari şi persoane fizice/juridice, despre modalitatea de plată şi cuantumul penalităţilor pentru sumele cu titlu de restanţă, și au formulat propuneri și soluții punctuale legate de prevederile inițiativelor legislative aflate în procedură parlamentară.

”Trebuie să înțelegem cât de greu este să ai un punct de vedere armonizat pe legislația privitoare la asociațiile de proprietari. Legea 230/2007 a fost aplicată diferit de la un județ la altul, a fost înțeleasă diferit și a avut efecte diferite asupra asociațiilor”, a punctat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat.

“Am asistat astăzi la o dezbatere aplicată între asociaţiile de proprietari, societatea civilă, autorităţile statului şi factorii politici. Suntem în măsura să ne așezăm la masa discuțiilor și să venim cu argumente, soluții și proiecte integrate care să răspundă realist acestor provocări, astfel încât să nu adoptăm reglementări care ar spori birocrația și ar îngreuna activitatea asociațiilor de proprietari. Împreună trebuie să accelerăm acest proces de reglementare unitară în domeniu”, a punctat Claudia Boghicevici.

Participanții au apreciat demersul PNL de a consulta toți factorii implicați pentru a dezbate Legea 230/2007, precum și deschiderea parlamentarilor liberali de a sprijini asociațiile de proprietari în susținerea punctelor acestora de vedere.

”Reafirm în numele Grupului PNL intenţia noastră de a participa activ în acest grup de lucru prin care să elaborăm o reglementare unitară în domeniul asociaţiilor de proprietari aprobată prin consens cât mai larg. De asemenea, aş vrea să mulţumesc pe această cale tuturor celor  care au contribuit la această dezbatere dovedindu-şi încă o dată expertiza în domeniu”, a adăugat Claudia Boghicevici, la finalul dezbaterilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.