Acasă Nord-Vest Cluj Cluj: 65.000 de spectatori au urmărit 220 de pelicule la TIFF

Cluj: 65.000 de spectatori au urmărit 220 de pelicule la TIFF

DISTRIBUIȚI

 137365  – 08062015 –  Cea mai de succes ediție de până acum a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a ajuns la final. Organizatorii au programat peste 220 de pelicule și au atras un număr-record de spectatori. Gala Premiilor TIFF, găzduită pe 6 iunie de Opera Națională Română, a reprezentat un triumf al cinematografiei latino-americane.

Filmul argentinian Incendiul, în regia lui Juan Schnitman, a câștigat cel mai important premiu al ediției din acest an. Premiul în valoare de 15.000 de euro a fost prezentat pe scenă de actrița Nastassja Kinski, Dennis Lim, membru al juriului competiției, și ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu. Regizorul, care a fost prezent la Cluj la începutul săptămânii, a transmis un mesaj video.

Juriul a premiat drama cuplului aflat într-un moment de criză „pentru vitalitate, ambiție și pentru conștientizarea riscurilor unui subiect complex”. Alături de Dennis Lim, juriul format din Violeta Bava (selecționer, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actriță) și Juliette Lepoutre (producător) a decis și Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro. Juliette Lepoutre, alături de Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, au prezentat premiul, care a mers la Kristina Grozeva și Petar Valchanov, pentru cel de-al doilea film al lor, Lecția /

The Lesson / Urok. Același film i-a adus actriței Margita Gosheva Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. Pe scenă, directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a spus că „regizorii celor 12 filme din competiție sunt, în opinia mea, cele mai importante noi voci din cinematografia mondială. Eu le ofer tuturor câte un Trofeu Transilvania simbolic”. Chirilov le-a mulțumit regizorilor Mircea Daneliuc, omagiat printr-o amplă retrospectivă anul acesta, și Cristi Puiu pentru momentele minunate oferite în festival.

Tudor Giurgiu a declarat pe scenă că „au fost două recorduri la TIFF anul acesta –  a fost ediția cu cea mai bună vreme și cea cu cel mai mult public. S-au vândut cu 27% mai multe bilete ca anul trecut, sunt peste 65.000 de spectatori până în acest moment”, notează România Liberă.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO, a mers către Despre oameni și oi / Rams / Hrútar, în regia lui Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca), „un portret social și personal, reflexiv și extrem de cursiv”, conform juriului. Regizorul Grímur Hákonarson a preluat premiul de la actorul Isaach de Bankolé. Același film a fost și favoritul spectatorilor de la TIFF și a câștigat Premiul Publicului pentru un film din competiție, oferit de MasterCard. Cel mai popular film din întreaga selecție a fost Operaţiunea Arctic, regizat de Grethe Bøe-Waal, din Norvegia. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui titlu din secțiunea Cuvintele sunt de prisos, i-a fost acordat dramei rusești Test / Ispytanie, regizată de Aleksandr Kott. – PROMPT MEDIA

foto:tiff.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.