Acasă Nord-Vest Cluj Cluj: Preşedintele i-a înmânat cardinalului Lucian “Steaua României”

Cluj: Preşedintele i-a înmânat cardinalului Lucian “Steaua României”

DISTRIBUIȚI

cardinalul Lucian Muresan - Iohannis137371  – 08062015 –  Președintele României, Klaus Iohannis, i-a înmânat, sâmbătă, la Blaj, Cardinalului Lucian Mureșan, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer, acordat cu prilejul împlinirii unui sfert de secol de episcopat.

Klaus Iohannis a rostit un discurs în Catedrala Greco-Catolică „Sfânta Treime”, prilej cu care a subliniat jertfa episcopilor greco-catolici martiri sub regimul comunist și care au un loc special în memoria românilor, potrivit Financiarul.ro.

„Ca și mulți alții, tăria cu care aceștia și-au urmat credința chiar cu prețul vieții este fundația pe care se sprijină Biserica Română Unită cu Roma. Pe sacrificiul tuturor celor care, indiferent de confesiune, s-au împotrivit comunismului, s-a clădit libertatea noastră de astăzi. Nu putem uita nici că această libertate nu ar fi posibilă fără înțelepciunea și eforturile neîncetate ale celor care au făcut Marea Unire”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că nu poate fi uitată nici „îmbrățișarea” dintre Miron Cristea, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, și episcopul Iuliu Hossu, ca și mesajul de solidaritate frățească adresat tuturor românilor rostit atunci, la 1 Decembrie 1918.

„La aproape o sută de ani de la acel moment cinstim rolul tuturor confesiunilor și recunoaștem contribuția diversității culturale a majorității românești și a tuturor minorităților naționale la reunirea națiunii sub noul destin european al României”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

La ieșirea din catedrală, șeful statului a făcut o „baie de mulțime”, mulți dintre oamenii prezenți dorind să facă fotografii cu Klaus Iohannis. Acesta nu s-a arătat deranjat și a făcut chiar și un selfie împreună cu o tânără pe scările catedralei.

Ulterior, Iohannis i-a înmânat, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore, decorația Cardinalului Lucian Mureșan, în prezența oficialităților locale și județene și a altor lideri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Președintele României a semnat joi, 4 iunie, decretul de decorare a cardinalului Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma.

Astfel, cu prilejul aniversării a 25 de ani de episcopat, în semn de înaltă apreciere pentru demnitatea, curajul și smerenia creștină de care a dat dovadă, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea relațiilor dintre România și Sfântul Scaun și pentru grija constantă acordată consolidării raporturilor interconfesionale în România, Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer cardinalului Lucian Mureșan.

Al treilea cardinal român, după cardinalul Iuliu Hossu și cardinalul Alexandru Todea, Lucian Mureșan s-a născut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare. A studiat teologia mai întâi la Seminarul Romano-Catolic din Alba Iulia, iar apoi în clandestinitate. A fost hirotonit preot în clandestinitate, la 19 decembrie 1964. Tot în clandestinitate, din 1985 până în 1990, a condus Eparhia de Maramureș, mai întâi ca ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular. A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea ca arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Din 26 mai 2003 este membru al Congregației pentru Bisericile Orientale, numit de Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, prin Bula Ad totius Dominici gregis. A fost întronizat ca arhiepiscop major la 30 aprilie 2006. – PROMPT MEDIA

foto:presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.