Acasă Externe Grecia: Guvernul de la Atena devine mai concesiv

Grecia: Guvernul de la Atena devine mai concesiv

DISTRIBUIȚI

137172  – 02062015 –  Guvernul de stanga de la Atena a facut pentru prima oara propuneri privind o reforma a pensiilor in conditiile in care negocierile creditorilor internationali cu o Grecie pe cale sa ramana fara bani ajung la un moment decisiv in aceasta saptamana, a anuntat comisarul pentru economie, Pierre Moscovici, potrivit Reuters.

Anuntul a venit dupa ce liderii Germaniei, Frantei, Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Centrale Europene au convenit luni seara sa lucreze la “intensitate reala” in incercarea de a incheia negocierile in zilele urmatoare.

Discutiile surpriza gazduite de cancelarul german Angela Merkel arata ca sefii de state si liderii organizatiilor internationale au preluat controlul luptei pentru mentinerea Greciei in zona euro dupa luni de zile in care au insistat ca aceasta era doar o problema de negocieri tehnice intre experti.

Daca nu se ajunge la o intelegere luna aceasta s-ar putea ajunge la falimentul Greciei ce va provoca o posibila iesire din zona euro a elenilor si la impunerea de masuri de control al capitalului.

Guvernul lui Alexis Tsipras a avut si el o intalnire maraton in Atena cu echipa sa de negociere, inaintea unei sesiuni crucile de discutii ce are loc in Bruxelles marti.

Un oficial al executivului grec a spus ca Atena va plati vineri rata de 300 de milioane de euro catre FMI daca se ajunge la o intelegere cu creditorii, dand de inteles ca ar putea sa-si tina banii, dar fara sa spuna acest lucru explicit.

Comisarul Pierre Moscovici a spus intr-o interviu la radio ca, in sfarsit, discutiile fac progrese, referind-use la faptul ca sunt noi propuneri privind pensiile dinspre partea greaca.

Pensiile sunt o cerinta cheie pentru creditori, care solicita taieri si o atacare a problemei pensionarilor anticipate pentru a face sistemul financiar sustenabil.

Pe de alta parte, ministrul grec al muncii, Panos Skourletis, a declarat marti ca Atena nu mai poate face alte concesii in pentru o intelegere “bani contra reforme” si ca institutiile internationale creditoare trebuie sa-si asume responsabilitatile ce le revin, informeaza Reuters.

„Troica” finantatorilor Atenei (FMI, BCE si UE), Francois Hollande si Angela Merkel au cazut de acord in cursul unei reuniuni desfasurate luni seara „sa actioneze cu si mai multa intensitate” pentru a aduce pe linia de plutire Grecia, tara aflata in pragul incapacitatii de plata. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.