Acasă Politic Prahova: Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu, reţinuţi de DNA

Prahova: Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu, reţinuţi de DNA

DISTRIBUIȚI

137690  – 19062015  – Procurorii DNA din Ploiești au dispus joi reţinerea lui Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1 Bucureşti, pentru constituirea unui grup infracțional organizat şi complicitate la trafic de influență, în formă continuată.             Tot joi au fost reţinuţi  Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Sectorului 1, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi consilierul local Ion Brad.

Toţi patru au fost audiaţi joi la DNA Ploieşti lui Iulian Herțanu, cumnatului premierului Victor Ponta, şi urmează să fie prezentaţi astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiiţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, încă din anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu (consilier personal al primarului Andrei Chiliman și interfața lui Vlad Moisescu la nivelul Primăriei Sectorului I București), Andrei Chiliman și Ion Brad, grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

Moisescu coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, Costescu și Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între cei patru și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman, 15% Moisescu, 15% Costescu, 15% Brad, 10% partidul respectiv – filiala sector 1.

Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.

Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. –  PROMPT MEDIA

foto:gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.