Acasă Externe Rep. Moldova: Doar cu buletinul sau nu?

Rep. Moldova: Doar cu buletinul sau nu?

DISTRIBUIȚI

137646  – 17062015  – Hotararea luata marti de Guvernul de la Chisinau, potrivit careia cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene ar fi putut intra in Rep. Moldova doar cu buletinul de identitate, este nula de drept, a decis miercuri Curtea Constitutionala a acestei tari.

Informatia apare intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Curtii Constitutionale de la Chisinau, care a stabilit ca hotararile luate marti de Guvernul condus de Chiril Gaburici sunt nule de drept, din moment ce premierul si-a dat saptamana trecuta demisia, ramanand doar prim-ministru interimar.

Printre hotararile luate de Executivul de la Chisinau se numara si posibilitatea ca cetatenii UE sa intre pe teritoriul Rep. Moldova fara pasaport, ci doar prezentand buletinul la punctele de trecere a frontierei, masura salutata cu entuziasm de la Bucuresti.

Curtea Constitutionala a explicat ca, din momentul in care a fost comunicata demisia premierului, Executivul indeplineste doar functii administrative, pana cand noii membri ai Guvernului vor depune juramantul.

Asta dupa ce ministrul moldovean de Interne Oleg Balan informa marti ca cetatenii UE nu vor mai fi nevoiti sa prezinte pasapoartele sau cartile de identitate biometrice la granita, asa cum era necesar pana acum. Masura ar fi urmat sa intre in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Rep. Moldova.

La randul sau, ministrul roman de Externe Bogdan Aurescu a salutat, marti seara, decizia adoptata de Executivul moldovean, dar si alti actori politici romani s-au aratat incantati.

Aurescu a precizat ca „aceasta masura reprezinta un semnal politic clar al angajamentului Republicii Moldova fata de parcursul sau european, un instrument concret de incurajare a contactelor si schimburilor celor mai diverse intre cetatenii de peste Prut si cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai Romaniei, precum si de sustinere a racordarii statului vecin la spatiul european”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Uniunea Europeana a eliminat, in luna aprilie a anului trecut, vizele pentru moldoveni care doreau sa calatoreasca in UE, ei avand acces pe baza pasapoartelor biometrice, masura de care au beneficiat pana acum circa un milion de cetateni de peste Prut. – PROMPT MEDIA

foto:romaniatv.net

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.