Acasă Sud-Est Tulcea Tulcea: Fostul prim-procuror Balaban a fost trimis în judecată

Tulcea: Fostul prim-procuror Balaban a fost trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

137648  – 17062015  – Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Constantin Balaban, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, la data faptelor, pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, fals în declaraţii în formă continuată (7 acte materiale) şi luare de mită, (3 infracţiuni).

În acelaşi dosar au fot trimişi în judecată, în stare de libertate, Regep Uţă Aslan, Marian Cireaşă, Teodor Liviu Sava şi Aurel Amet, toţi pentru dare de mită, şi Valentin Jugănaru, pentru complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul lunii februarie 2015, Balaban, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a pretins și primit de la Amet și Aslan, prin intermediul lui Jugănaru, cu titlu de mită, un vițel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în valoare de 900 lei, în schimbul soluționării favorabile a unui dosar penal în care primii doi erau cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală.

Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 3 februarie 2015, Balaban, din proprie inițiativă, a întocmit două acorduri de recunoaștere a vinovăției cu Amet și Aslan, cărora le-a aplicat două pedepse de 7 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării acestora.

În intervalul iunie-iulie 2014, Balaban a pretins și primit de la Cireaşă, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10 mai 2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influența băuturilor alcoolice și având permisul de conducere anulat.

În schimbul acestei sume, prim procurorul Balaban, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluționeze favorabil, în condițiile în care se dispusese începerea urmăririi penale.

În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul Balaban a pretins și primit de la Sava, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro și 700 de lei.

În schimbul acestei mite, Balaban a fost de acord cu întocmirea unei soluții favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

În intervalul 23 iulie 2007- 4 martie 2015, Balaban a administrat, în fapt, o societate comercială ce avea ca asociat unic și administrator pe soția sa, sens în care s-a implicat direct în gestionarea relațiilor comerciale cu alte firme, în legătură cu: obținerea de contracte comerciale,  colectarea sumelor de bani cuvenite societății în urma desfășurării activității comerciale, asigurarea logistică a celor două autocamioane și a celor două semiremorci deținute de societate,  organizarea contabilități primare a societății, gestionarea resurselor umane, reprezentarea societății în contact cu autoritățile fiscale de control.

La data de 16 august 2007, urmărind înființarea și operaționalizarea firmei respective, Balaban a creditat-o, în calitate de persoană fizică, cu suma de 244.000 de lei și în 16 iulie 2012, cu suma de 4.200 de lei.

Totodată, în zilele de 23 iulie 2007, 2 martie 2009 și 1 noiembrie 2011, Balaban, prin intermediul administratorului, a creditat aceeași societate cu suma totală de 375.000 de lei.

Aceste împrumuturi nu se regăsesc menționate în declarațiile de avere întocmite, în calitate de procuror, de către Balaban, pentru anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 și nu există date din care să fi rezultat că aceste creanțe au fost stinse prin restituirea împrumuturilor de către societate.

Mai mult, în cuprinsul acestor declarații Balaban a declarat la rubrica „Venituri” salariul acestuia, în calitate de procuror, precum și salariul soției acestuia, fără a exista vreo mențiune despre firma respectivă, deși soția acestuia, scriptic, avea calitatea de administrator și asociat unic, iar societatea sus menționată a avut o cifră de afaceri aferentă anilor 2012-2014, în cuantum de 1.066.368 de lei.

Procurorii au instituit sechestru asupra unei cote părți dintr-un imobil ce aparține lui Balaban.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse de procurori. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.