Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Klaus Iohannis: Parteneriatul cu SUA este un reper fundamental al politicii...

Bucureşti: Klaus Iohannis: Parteneriatul cu SUA este un reper fundamental al politicii externe a României

DISTRIBUIȚI

138061 – 03072015  – Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii constituie, alaturi de apartenenta la NATO si la UE, „un reper fundamental” al politicii externe si de securitate a Romaniei, a declarat joi presedintele Klaus Iohannis, intr-un discurs sustinut la receptia organizata de ambasada SUA cu ocazia Zilei Independentei.

Iohannis a notat ca „ne aflam azi intr-un context international complicat”, in conditiile in care „foarte aproape de noi norme de drept international au fost incalcate, drepturi si libertati fundamentale au fost puse in pericol”, o referire la conflictul din estul Ucrainei, sustinuta de Rusia.

In aceste conditii, „avem nevoie mai mult decat oricand sa fim solidari si uniti in apararea valorilor pe care le impartasim”: domnia legii si statul de drept, separarea puterilor, garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale, corecta reprezentare a cetatenilor de oameni politici, a subliniat seful statului, care a adaugat ca „Romania va continua sa fie acelasi partener de incredere al SUA in misiunile internationale”.

„Chiar daca dimensiunea de securitate constituie componenta cea mai vizibila a parteneriatului strategic, relatiile dintre cele doua state trebuie sa se diversifice la nivelul tuturor domeniilor de aparare”, a continuat Klaus Iohannis, care si-a exprimat convingerea „ferma ca 2015 va reprezenta un an de reper pentru relatiile dintre Romania si SUA”.

Presedintele si-a incheiat declaratia in limba engleza, cu un citat din Martin Luther King: „The time is always right to do what is right”. – PROMPT MEDIA

foto:presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.