Acasă Externe Austria: Acord istoric în dosarul nuclear Iranian

Austria: Acord istoric în dosarul nuclear Iranian

DISTRIBUIȚI

138330 – 14072015 – Iranul si marile puteri au ajuns la un acord istoric, marti, la Viena, in ceea ce priveste dosarul nuclear iranian, un dosar care otraveste de 12 ani relatiile internationale, a declarat o sursa apropiata negocierilor, potrivit AFP.

            „Acordul este incheiat”, a spus aceasta sursa.

            Acest anunt vine dupa 21 de luni de negocieri si o runda finala de peste 17 zile de negocieri pentru rezolvarea unui dosar care otraveste relatiile internationale de 12 ani.

            Obiectivul acordului este garantarea faptului ca programul nuclear iranian nu va avea scopuri militare, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale, care sufoca economia tarii.

            Noaptea de luni spre marti a fost marcata de o intensa activitate diplomatica la palatul Coburg.

            La miezul noptii, ministrii marilor puteri au participat la o reuniune plenara, imediat dupa o noua discutie intre americanul John Kerry si rusul Serghei Lavrov, principalii artizani ai viitorului acord.

            Tot marti, Iranul si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) au semnat o „foaie de parcurs” care autorizeaza o ancheta asupra programului nuclear al Teheranului, suspectat ca a avut o dimensiune militara, a declarat directorul general al AIEA.

            „Tocmai am semnat foaia de parcurs intre Republica Islamica Iran si AIEA pentru clarificarea chestiunilor in suspans din trecut si din prezent privind programul nuclear iranian”, a declarat Yukiya Amano, care a salutat un „avans semnificativ”.

            Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat acest acord drept o „eroare istorica”.

            „Potrivit primelor elemente care ne parvin, este deja posibil sa spunem ca acest acord este o eroare istorica pentru toata lumea”, a declarat Netanyahu, inaintea unei intalniri, la Ierusalim, cu ministrul olandez al Afacerilor externe, Bert Koenders. – PROMPT MEDIA

foto:stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.