Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Afacere românească

Bucureşti: Afacere românească

DISTRIBUIȚI

138092 – 03072015  – Tranzactiile comerciale cu energie electrica pe bursa pentru ziua urmatoare intre Romania si Ungaria au loc, prin mecanismul de cuplare, atunci cand pretul energiei din cele doua tari, pe interval orar, este diferit, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

            „Acest lucru inseamna ca  tara in care pretul este mai mare va fi importatoare, iar tara in care pretul este mai mic, va fi exportatoare. Importul/exportul are loc pana la egalizarea preturilor in cele doua tari, daca exista suficienta capacitate de schimb pe granite. Daca limita de capacitate de schimb pe granita este atinsa inainte de egalizarea preturilor, atunci preturile raman diferite”, arata ANRE intr-un comunicat.

            Cu alte cuvinte, in Romania se importa energie doar atunci cand pretul de pe piata interna este mai mare decat in Ungaria, iar exportul se face cand apare situatia inversa, precizeaza ANRE.

            Potrivit Autoritatii, incheierea de tranzactii transfrontaliere pe aceasta piata, la fel ca si cele pe termen mediu si lung, depinde de limita fizica a capacitatii de interconexiune dintre Romania si Ungaria, singura tara dintre cele trei cu care Romania are frontiera. Alocarea de capacitate dintre cele doua tari se face de cele doua OTS-uri, Transelectrica si MAVIR, prin mecanism comun in baza unui acord bilateral. Mecanismul de alocare a capacitatii consta in organizarea de licitatii anuale, lunare, zilnice si intrazilnice. Cele anuale , lunare si intrazilnice sunt explicite, adica se liciteaza doar capacitate de transport, iar cele zilnice sunt implicite, adica se aloca simultan cu energia si capacitate, prin mecanismul de cuplare.

            Deoarece Romania, comparativ cu Ungaria, are un potential de producere a energiei electrice si deci de export mult mai mare, la licitatiile pe termen mediu si lung se adjudeca aproape intreaga capacitate pe sensul RO-HU si in proportie foarte mica pe sensul HU-RO, pentru fiecare interval orar. Astfel pentru piata cuplata ramane un disponibil foarte mic de capacitate pe sensul RO-HU, pana la circa 30 MWh/h si un disponibil mult mai mare, intre 1000-1500 MWh/h pe sensul HU-RO, aplicand principiul netuirii, mai arata ANRE. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.