Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Drogurile atent monitorizate de statele din întreaga lume

București: Drogurile atent monitorizate de statele din întreaga lume

DISTRIBUIȚI

138485 – 21072015 – Concluziile rapoartelor privind situaţia drogurilor la nivel comunitar UE, respectiv la nivel mondial arată o preocupare permanentă a tuturor statelor pentru monitorizarea şi explorarea noilor dinamici şi dimensiuni ale fenomenului.

Astfel, Raportul Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA) relevă faptul că heroina este în declin, dar evoluţiile pieţei necesită o monitorizare atentă.

Problemele legate de heroină reprezintă, în continuare, o mare parte din costurile sociale şi de sănătate legate de droguri din Europa, dar tendinţele recente în domeniu au fost „relativ pozitive”, declară EMCDDA, observând o „stagnare generală a cererii pentru acest drog”.

 În prezent a scăzut numărul persoanelor care apelează pentru prima dată la un tratament specializat pentru probleme generate de consumul de heroină: 23 000 în 2013, comparativ cu 59 000 în 2007. Se estimează că, în prezent, mai mult de jumătate (700 000) din cei 1,3 milioane de consumatori problematici de opioide din Europa (şi anume, utilizatorii dependenţi, de lungă durată) se află sub tratament de substituţie pentru opioide.

De asemenea, se remarcă modificări la nivelul traficului de heroină în Europa. În timp ce „ruta balcanică” tradiţională continuă să fie importantă, există semne că „ruta sudică” câştigă teren.

În prezent, dependenţa de opioide este de multe ori o afecţiune cronică, iar furnizarea de tratament adecvat şi de îngrijire pentru consumatorii de opioide pe termen lung reprezintă o provocare tot mai mare pentru serviciile sociale şi de tratament ale dependenţei de droguri.

 Raportul arată că media de vârstă a celor care sunt admişi la tratament pentru probleme generate de consumul de opioide este în creştere, vârsta medie crescând cu cinci ani între 2006 şi 2013. În prezent, un număr semnificativ de consumatori de opioide din Europa cu un istoric de consum de droguri multiple pe termen lung au între 40 şi 50 de ani.

Sunt necesare orientări clinice care să ţină seama de evoluţia demografică a consumatorilor problematici de opioide din Europa”, se precizează în raport. Acestea ar sprijini eficient practica clinică şi ar viza aspecte precum: interacţiuni medicamentoase; administrarea la domiciliu a dozelor de medicamente prescrise în tratamentul de substituţie (de exemplu, metadonă, buprenorfină); gestionarea durerii şi tratarea infecţiilor.

Importanţa tot mai mare a canabisului în cadrul sistemelor de tratament al dependenţei de droguri din Europa

Canabisul rămâne drogul ilegal cel mai consumat în Europa, cu o cifră estimată la 19,3 milioane de adulţi (15-64 ani), care raportează că au consumat acest drog în ultimul an, din care 14,6 milioane sunt adulţi tineri (15-34 ani). Se estimează că în jur de 1% din toţi adulţii consumă drogul zilnic sau aproape zilnic. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.