Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Legea pensiilor pentru militari a fost promulgată

Bucureşti: Legea pensiilor pentru militari a fost promulgată

DISTRIBUIȚI

138608 – 24072015 – Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile speciale pentru militari, polițiști și alți funcționari din sistemul de Apărare al României.

            Camera Deputaților a adoptat, pe 30 iunie, proiectul de lege a pensiilor speciale pentru militari, vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul Apărării, Mircea Dusa declarând, la acea dată, că reprezintă „o lege a recunoașterii riscurilor, sacrificiilor pe care le fac militarii, o reparare a

nedreptăților făcute militarilor”. Proiectul a fost adoptat cu 289 voturi „pentru”, 13 abțineri și un vot împotrivă, potrivit Realitatea Tv.

            Concret, proiectul prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au implinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu. Vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă este de 60 de ani, iar atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării, informează HotNews.ro.

            Proiectul mai prevede ca au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă, diminuată cu cinci ani și sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securitate națională, sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca înapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

            Totodată, acordarea pensiei anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu cinci ani nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere.

            Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute, realizate în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor.

            La media obținută se adaugă un spor de până la 15 %, în condițiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, mai prevede proiectul. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.